Vid Solanderskolan i Öjebyn bedrivs i dag teckenspråksundervisning, men detta för elever som går hörselklasserna inom ramen för elevens val/skolans val.
Hörselklasserna är till för elever med hörselnedsättning och upptagningsområdet är hela Norrbotten. Undervisningen sker på svenska, men alla elever har möjlighet att läsa teckenspråket från förskoleklass till årskurs nio.
Men teckenspråk som modersmålsundervisning finns inte.
– Vi har inte fått in någon sådan ansökan, säger Linda Ström, rektor som menar det heller inte kommit in någon under de senaste fyra åren – alltså så länge hon varit ansvarig.
Inte heller de andra kommunerna: Älvsbyn, Arvidsjaur och Arjeplog har fått in någon förfrågan om att få läsa teckenspråk som modersmålsundervisning.
– Under mina nio år på den här tjänsten har det inte kommit in någon ansökan, säger Annette Rylén, skolchef i Arvidsjaur.
Teckenspråk, eller TAKK, som inte är samma som teckenspråk, men som bygger på dess tecken, används dock inom framför allt grundsärskolan och förskolan i de fyra kommunerna. Detta som stöd för språkutveckling.