Ingen minskning av våld i nära relationer

De senaste tre åren har antalet anmälda brott i nära relationer ökat. Britt Fjällström, ordförande i Kvinnojouren Piteå, tycker det är mycket bekymmersamt att våldet mot kvinnor inte minskar.

Kriminalkommissarie Aron Backman poängterar att "bekant med offret" inte alltid innebär att brottet skett i en parrelation. (Arkivbild)

Kriminalkommissarie Aron Backman poängterar att "bekant med offret" inte alltid innebär att brottet skett i en parrelation. (Arkivbild)

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2015-11-25 05:00

– Tyvärr så blir det inte bättre. Jag förstår inte vad det beror på. Det uppmärksammas mer och det finns mer samhällsinformation kring det, men det minskar ändå inte, säger hon.

Att antalet anmälningar ökar, tror hon beror på att kvinnor blir allt mer benägna att anmäla brotten till polisen.

– Ja, så kan det vara. Min uppfattning är att det blivit mer vanligt, säger Britt Fjällström.

Stort mörkertal

Även utredningschefen Aron Backman vid Piteåpolisen tror att fler och fler kvinnor väljer att anmäla att de utsatts för brott i nära relationer.

– Ja, det är känslan. Samtidigt ska man komma ihåg att mörkertalet är stort, och det är ännu större i hemmen än i offentlig miljö, säger han.

Enligt Brottsförebyggande rådet räknar man med att ungefär en fjärdedel av alla misshandelsbrott anmäls till polisen. Grova brott anmäls oftare än lindriga och brott mellan obekanta oftare än

– Är misshandeln så grov att man hamnar på sjukhus, är det vanligare att kvinnor anmäler det, säger Aron Backman.

Han poängterar att många kvinnor får väldigt allvarliga skador.

– Men de får sällan lika mycket uppmärksamhet som de kvinnor som avlider, säger han.

Kontaktförbud

Den 25:e november är FN:s internationella dag mot våld mot kvinnor. Då anordnar sju kvinnojourer i Norrbotten ljusmanifestationer runt om i länet för att hedra de 237 kvinnor i Sverige, som under 2000-talet mördats av sina män, ex-män eller pojkvänner.

– Det är ungefär 18 fall per år. Men det borde vara noll, säger Aron Backman.

Många förövare åläggs kontaktförbud gentemot offret efter att den psykiska och fysiska misshandeln anmälts till polisen, ett system som inte fungerar, enligt Britt Fjällström.

– Ja, det är rent löjligt. Många gärningsmän bryter mot kontaktförbudet gång på gång och det händer ingenting. Resultatet är att kvinnor tvingas flytta långt, säger hon.

Till kvinnojouren i Piteå kommer ofta kvinnor från kringliggande kommuner.

– De kan komma från Boden till exempel, men det brukar sluta med att de tvingas flytta ännu längre söderut, säger Britt Fjällström.

Vid ledigheter

Hon menar att fotboja vore en bättre lösning.

– Då ser ju i alla fall polisen vart de är, säger hon.

Kvinnojouren i Piteå har nyligen flyttat och har nu rum för tre personer, varav ett av rummen är tillräckligt stort för att rymma en hel familj.

– Det är alltid väldigt ojämnt hur folk kommer och bor hos oss. Men de kommer sällan under storhelger, det är som om de står ut under ledigheter, säger Britt Fjällström.

Enligt Aron Backman inträffar fler brott i nära relationer i samband med ledigheter tillsammans.

– Det går inte att säga något specifikt om när det inträffar. Men det man bör komma ihåg är att brott i nära relationer är mycket sexbrott också, säger han.

Våld i nära relationer

Antalet anmälda fall av misshandel mot kvinnor, 15 år eller äldre, som har skett inomhus och där gärningsmannen varit bekant med offret.

Piteå
2012: 47
2013: 57
2014: 64

Älvsbyn
2012: 13
2013: 10
2014:  21

Arvidsjaur
2012:  7
2013: 13
2014: 4

Arjeplog
2012: 11
2013: 5
2013: 5

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!