Ingen hjälp av socialtjänsten

Familjen upplever att de inte har fått den hjälp de behövt när de har vänt sig till socialtjänsten.– Det är tråkigt om man inte tycker att man får hjälp. Vad det beror på kan det finnas olika skäl till men det kan jag inte spekulera i, säger Thomas Utterström, verksamhetsområdeschef för försörjningsstöd och daglig verksamhet.

”Är man i det här läget att man är helt färsk på marknaden och man är vräkt så har man väldigt besvärliga förutsättningar, naturligtvis, Det försöker vi jobba med och hitta lösningar men uppenbarligen har det inte lyckts i det här läget”, säger Thomas Utterström, verksamhetsområdeschef för försörjningsstöd och daglig verksamhet vid socialtjänsten. (Arkivbild)

”Är man i det här läget att man är helt färsk på marknaden och man är vräkt så har man väldigt besvärliga förutsättningar, naturligtvis, Det försöker vi jobba med och hitta lösningar men uppenbarligen har det inte lyckts i det här läget”, säger Thomas Utterström, verksamhetsområdeschef för försörjningsstöd och daglig verksamhet vid socialtjänsten. (Arkivbild)

Foto:

PITEÅ2014-03-10 13:11

Han kan inte kommentera enskilda ärenden, men han kommenterar saken ur ett allmänt perspektiv.

Regeringen har en nollvision när det kommer till barn som vräks från sina hem. Den visionen delar även Piteå kommun.

– Vi försöker jobba utefter de förutsättningar som finns för att denna situation inte ska behöva uppstå. Självklart så vore det optimala att i ett modernt samhälle och i Piteå att så många som möjligt och framförallt barnfamiljer ska ha rätt till ett eget boende. Det tycker jag är en grundläggande rättighet oavsett vad som har förevarit, men det är lätt att uttala och inte lika lätt att genomföra i praktiken. Vi är beroende av att det finns hyresvärdar som öppnar upp och är beredda att ta emot personer som har haft det lite knackigt på ett eller annat sätt, säger Thomas Utterström.

Föra dialog

Socialtjänsten skickar ut information till berörda familjer för att ge möjlighet för en dialog.

– Det vanliga är att vi är med i dialogen innan för att se om vi på något sätt kan hjälpa till, framförallt utifrån ett barnperspektiv så man förhindrar en vräkning. Ibland är det möjligt, men det beror lite på vad hyresvärden har för bild och uppfattning i frågan. Det är ju ändå de som till syvende och sist är de som tar beslut att driva vräkningen vidare eller inte, säger Thomas Utterström.

Vad kan en hemlös barnfamilj få för typ av stöd?

– Om det är rent ekonomiskt som gör att man har blivit vräkt kan man ha rätt till försörjningsstöd, eller få hjälp att hitta vägar för ekonomisk planering och hur man som enskild kan trygga en hyresvärd att man faktiskt kommer att betala hyra, säger Thomas Utterström.

Socialtjänsten kan inte erbjuda något boende.

– Vi kan inte skaka fram lägenheter eftersom vi inte har några. Vi försöker så långt det är möjligt att vara behjälplig att hitta alternativa boendelösningar men då vi är i det läget att marknadsområdet är rätt kärv i Piteå så det är svårt, men vi försöker jobba med det kontaktnät vi har.

”Vi fokuserar på barnens bästa”, står det att läsa på er hemsida, är det lämpligt att barn på 3 och 6 år bor i husvagn?

– Det är en fråga som inte går att svara enkelt ja eller nej på, då måste man veta mer om förutsättningarna. Men det är naturligtvis inte en långsiktig lösning.

Även fast de försöker hjälpa till påpekar han vikten av ett aktivt eget ansvar.

– Det är viktigt att ta ansvar för att prioritera de kostnader som är förknippat med boendet. Det är så primärt för att familjen ska fungera och för att ha förutsättningar för ett vettigt liv. Det är inte alldeles enkla prioriteringar, det förstår jag, men man måste ta ansvar för boendet eftersom ansvaret för barnen ligger på föräldrarna i första hand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!