För en dryg vecka sedan stod en man åtalad för misshandel och ofredande. Det handlade om en homosexuell relation, där den åtalade mannen - särskilt i samband med alkoholbruk - reagerade med svartsjuka och våld mot sin partner.
När de personliga förhållandena gicks igenom reagerade både åklagare, domare och försvarsadvokat över ett yttrande från Frivården i Norrbotten. Detta då det inte fanns något förslag om övervakning, påverkansprogram eller annat som är standard då det gäller våld i heterosexuella relationer.
Passar inte
På en direkt fråga till den åtalade svarade han att han verkligen skulle vilja få hjälp att hantera sin svartsjuka och att ett påverkansprogram kanske vore precis vad han behövde.
Detta fick rättens ordförande, tingsfiskalen Christian Stamblewski, att beordra en kort paus under vilken han tog kontakt med handläggaren vid Frivården. Han sade sedan att han fått veta att det trots att inget sådant föreslagits nog skulle gå att ordna någon form av programverksamhet för den åtalade, som i och med detta dömdes till skyddstillsyn med särskilda föreskrifter om att genomgå de program som Frivård och/eller socialtjänst kan komma att föreslå.
Men sanningen är, att något sådant program inte finns.
- Nej, det program vi använder oss av normalt sett (IDAP) är helt anpassat för mäns våld mot kvinnor, det skulle inte alls passa för våld i en homosexuell relation, konstaterar Frivårdens chef i Luleå, Ulf Hedberg.
Saknar verktyg
Hedberg säger att det finns allmänt våldspreventiva och kriminalitetspreventiva program som skulle kunna användas, men att de inte handlar så mycket om relationer och impulskontroll.
- Det är ju ett bekymmer att vi inte har något speciellt verktyg för viss brottslighet, till exempel homosexuellt våld och ekonomisk brottslighet, där insikten ofta är mycket dålig, säger Hedberg och konstaterar avslutningsvis:
- Det bedrivs ju forskning och utveckling hela tiden och nya passande program kan vara på gång, men just nu finns inget som passar.
Mansakuten
I den åtalade mannens hemkommun, säger socialchefen att om mannen verkligen menar allvar med sin begäran om hjälp, så finns vissa möjligheter - främst samtalsstöd - men ingenting som är direkt anpassat för att motverka våld i nära relationer.
- Vi har ju ett samarbete med mansakuten i Piteå, men jag vet inte om det är tillämpbart i en sån här situation... det handlar ju också om mäns våld mot kvinnor. Egentligen bordet det vara könsneutralt och handla om våld mot partner, funderar han.
Men något svar eller någon lösning har varken han eller någon annan i dagsläget.
Stort mörkertal
Åklagaren i målet, kammaråklagare Karin Hansson, konstaterar att antalet misshandelsfall i samkönade relationer som hamnar i tinget hittills är och varit få. Hon tror dock inte att våld är mer sällsynt i homosexuella relationer, utan att det tvärtom kanske är så att mörkertalet är större.
- Och det är anmärkningsvärt att det inte finns några påverkansprogram som passar för detta, säger hon.