Piteå kommun har utfäst att alla ungdomar som gått ut nian och som gått första och andra året på gymnasiet ska erbjudas sommarjobb. Uppdraget att sköta sommarjobben ligger hos arbetsmarknadsenheten vid Vägledningscentrum.
– I år erbjöds 842 ungdomar jobb. 552 stycken svarade ja och vi kommer att kunna erbjuda fler jobb i mån av plats, säger Anette Myrestam, verksamhetschef vid Vägledningscentrum.
Ungdomarna arbetar i tre perioder, 18 juni till åttonde juli, nionde till 29 juli och sista perioden infaller 30 juli till 19 augusti. De har placerats på arbetsplatser som räddningstjänsten, barnomsorgen, äldreomsorgen, hemtjänsten, parken och måltidsservice.
Förra året var det gott om ungdomar som spelade på stan. 20–30 stycken musicerade och dansade men i år blir det tyst.
I Socialdemokraternas valmanifest för mandatperioden lovar S att dans- och musikverksamheten ska utvecklas i Piteå, men flera beslut har gått i motsatt riktning. Musikundervisningen har minskat vid Christinaskolan, och kommunen har beslutat att montera ned Svenska balettskolan.
Och som lök på laxen blir det ingen sommarmusik i den tongivande turiststaden Piteå.
– Vi fick ett nyligt besked att Musik- och dansskolan inte har råd att betala handledarna till ungdomarna. Lönen till ungdomarna är inte något problem. Den har vi stått för, säger Anette Myrestam.
Förra året kostade handledarna 50 000 kronor.
Hon tycker att frånvaron av musik är tråkig.
– Detta har varit populärt. Nu står många musicerande ungdomar utan sommarjobb, säger hon.
Musik-och dansskolans rektor Kristina Enqvist bekräftar att inga elever ska dansa eller spela på Piteås gator i sommar.
– Det är förstås tråkigt men jag har en budget att förhålla mig till. Jag måste se till att den ordinarie verksamheten under läsåret fungerar och är pengarna slut så är de. Musik- och dansskolan driver en bra verksamhet tack vare våra fantastiska pedagoger. Vi arbetar aktivt med att planera verksamheten efter de sparbeting vi fått. Instrumental undervisning är 20 minuter. Musikklasserna har haft 40 minuters huvudinstrumentundervisning som minskat till 20 minuter. Det gör att de timmar vi säljer minskar och det påverkar budgeten, säger Enqvist.
Hon ser trots allt positivt på skolans möjlighet att bidra till det kulturella livet i Piteå.
– Kultur är viktigt och i höst fyller skolan 50 år. Det ska vi fira, säger hon.
Barn- och utbildningsförvaltningens budget för 2018 är 862 miljoner kronor. Av det står Musik- och dansskolan för 9,8 miljoner kronor.