Värmeböljan i Europa drog in över södra Sverige och risken för bränder i skog och mark var under torsdagen mycket stor i större delen av Götaland, Svealand, sydligaste Norrland och Gotland. Brandrisken har dock avtagit under fredagen och i Norrbotten ser läget lugnt ut. Jim Lundström, räddningschef i Piteå–Älvsbyn, är inte orolig i nuläget.
– Vi har haft ganska mycket regn, det har varit kallt och fuktigt på nätterna och det minskar risken väldigt mycket, säger han.
2021 genomfördes totalt 1767 insatser mot skogsbränder i Sverige – det lägsta sedan 2015. Räddningstjänsten i Piteå–Älvsbyn ryckte ut på totalt fyra skogsbränder förra året. I Arvidsjaur och Arjeplog var antalet utryckningar fler – elva stycken. Jim Lundströms upplevelse är att Pite älvdal varit relativt förskonat från skogsbränder sedan extremåret 2018.
– 2018 var det väldigt mycket skogsbränder. Piteå var väldigt förskonat, men det var mer i Älvsbyn, Boden och uppöver. Vi brukar ha några skogsbränder varje år, men det rör sig ofta bara om någon hektar.
Samtidigt vill inte Jim Lundström blåsa faran över. Om det blir en ihållande värmebölja med torka kan läget förändras snabbt.
– Vi brukar ha mest skogsbränder i augusti/september utifrån att det är då det har kunnat torka lång tid och så börjar folk röra sig i skog och mark. Det är ofta mänsklig orsak till att skogsbränder uppstår om det inte är åska.