Blomsterlupin invaderar i regel parker, rabatter, vägar och banvallar. Den tillhör inte vår ursprungliga flora och påverkar insekterna som kan vara beroende av andra växter. Trafikverket samarbetar med flera kommuner för att bekämpa den i Västerbotten och Norrbotten. Först ut är Skellefteå och man har även börjat i Pajala, men inventering sker på fler områden inför nästa år. Olika metoder används för att ta bort lupinerna, allt ifrån att handgräva med spadar till att gräva med maskiner. Men Piteå kommun har inga planer på att ta bort de som växer i den stora rabatten vid promenadstråket i närheten av Västra kajen.
– Om man inte låter dem fröa sig sprider de sig inte, säger Ulrika Bohman, parkchef på Piteå Kommun.
Vild blomsterlupin finns vid tågövergången ett stenkast från rabatten. Medan sommarjobbare i Luleå bekämpar den ihärdiga växten som breder ut sig i allt större skala tillåts den alltså växa vid tågrälsen i centrala Piteå.
– Vi slår dem innan de fröar sig så de inte blir fler. Vi trimmar gräset en gång per år. Mer går inte att göra vid tågövergången eftersom det är ett banområde och man måste ha banvakt för att slå gräset, säger hon.
Vad gäller Luleås lösning om att anställa sommarjobbare för att ta bort lupinerna så menar hon att de är svåra att få tag på.
– Det känns lite utopiskt att hitta ett gäng extra då, säger hon.
Blomsterlupin noterades första gången förvildad i Skåne 1870. Den är ursprungligen från Nordamerika och fördes in i Sverige som trädgårdsväxt. Men arten är invasiv, vilket betyder att den breder ut sig på bekostnad av andra arter. Enligt Trafikverket riskerar den att ta över växtplatserna för många skyddsvärda arter och sparas därför inte i samband med slåttern. I regel pollineras lupinen av humlor och kan spridas flera meter när frön kastas ut från frökapslarna. Fröna kan ligga i fröbank i upp till 70 år och kan övervintra under jord. Ett sätt att bekämpa växten är genom att slå den innan den sätter frö. Ett annat alternativ är att ta bort hela växten genom att dra upp den med markägarens tillstånd. Blomsterlupin finns överallt i Sverige förutom i Norrbottens inland och norra fjällen. Om man upptäcker lupiner i naturen bör man rapportera det till Naturvårdsverket.