Det finns gott om olyckliga episoder med fyrhjulingar inblandade sparade i PT:s tidningsarkiv – det ena intermezzot värre än det andra.
"Fyrhjulingen välte. En person allvarligt skadad. Funnen medvetslös intill ekipaget. Förd till lasarettet efter krasch."
Allt fler personer köper fyrhjulingar, allt fler kör och dessvärre har olyckskurvan stegrats konstant med skadade och även förolyckade, och många av de drabbade är barn och ungdomar.
Erfaren sjuttonåring
Linus Lindkvist, Böle, har kört fyrhjuling sedan unga år, inledningsvis på ett "anpassat" fordon och inom inhängnat område.
Erfarenhetsmässigt är han fulltankad men likväl händer det att sjuttonåringen får sladd okontrollerat på den anvisade crossbanan med specialbyggda hopp där han och hans motorintresserade kamrater håller till.
– Jo, det är lätt att volta om man inte är skärpt, säger Linus.
Hög tyngdpunkt
– Tyngdpunkten på en fyrhjuling sitter högt och långt bakåt, och det gäller att kompensera det med anpassade hastigheter och genom att fördela kroppsvikten i kurvorna och över backkrön.
– Är man oerfaren och bara matar på i kurvorna är det lätt att volta, och voltar man i höga hastigheter är risken för skador överhängande. Man sitter ju ganska oskyddad bakom styret, konstaterar sjuttonåringen.
Gillar att meka
Linus Lindkvist pluggar till industrisvetsare på Strömbacka men han hade lika gärna kunnat gå fordonsprogrammet på samma skola eftersom han brinner för att meka i motorer.
– Jag gillar att skruva i garaget och har alltid älskat att köra motordrivna fordon, men kanske ännu mera crossare än fyrhjuling, säger han.
– Men oavsett om du är ute på vägarna eller i terrängen gäller det att tänka efter före, behålla skärpan, använda omdömet, balansera kroppsvikten och inte köra för fort, säger Linus Lindkvist.