Inga större ökningar av laxbeståndet

Visst finns det lax i de nordligaste älvarna, men sommarens provmätningar visar minskat laxyngelbestånd i Åbyälven och oförändrat läge i Byskeälven. Och för havsöringen är läget fortsatt dåligt i många älvar.

Visst finns det lax i många Norrlandsälvar, men några stora uppgångar handlar det inte om. Inte heller visar de årliga mätningar av förekomsten av laxyngel några stora ökningar.

Visst finns det lax i många Norrlandsälvar, men några stora uppgångar handlar det inte om. Inte heller visar de årliga mätningar av förekomsten av laxyngel några stora ökningar.

Foto: Emma Bergstrand

PITEÅ2009-10-12 06:00
Det har förekommit uppgifter om att älvarna i Norrland kryllar av lax och att många års restaureringsarbete har lett till att det finns mer lax än på 100 år. Underlag för dessa sensationella uppgifter är provmätningar i Lögde älv och Öre älv.
- Vi mäter ju tätheten av laxyngel på en provyta varje år och det stämmer att vi kan se en förbättring i Lögde och Öre älv, men i exempelvis Åbyälven är dessvärre resultatet något sämre än i fjol. I Byskeälven är det ungefär samma som tidigare. Siffrorna är preliminära, men några markanta ökningar kan vi inte redovisa, säger
Stefan Stridsman, fiskeribiolog vid Fiskeriverket.
Hur tillförlitliga är mätmetoden?
- Vi bedövar samma provyta med elström varje år. Metoderna och personalen är samma. Visst kan vattenföring och temperatur påverka, men i stort råder samma förhållanden år från år, säger Stridsman.
Försiktig optimism
Så det kryllar inte av lax?
- Nej, i det stora hela är laxuppgången i älvarna i paritet med 2008. Något högre i Vindelälven, men i Kalixälven lägre siffror. Vi har ju mätt under många år och vi kommer förmodligen att se en laxökning om 2-3 år. Längre framåt är det mer osäkert.
Det finns alltså en försiktig optimism. Vad beror det på?
- På många håll har restaureringsarbeten genomförts och det har blivit lättare för laxen att ta sig till lekområdena. Däremot sätts inte laxyngel ut i de orörda älvarna. Sjukdomen M74 är heller inte lika vanlig.
- Vintern 2008 blev det förbjudet att drivgarnsfiska i Östersjön och det bör ge positiva effekter, säger Stefan Stridsman.
Hotad havsöring
Att kartlägga havsöringsbeståndet i älvar som Byske, Åby, Piteå, Kalix och Torneå är vanskligare.
- Havsöringens yngel hittar vi främst i mindre sidoflöden, men generellt kan man säga att havsöringen är hotad. Särskilt här uppe i norr. I Västernorrland är situationen något bättre, säger Stridsman och tillägger:
- I Piteälven kan vi se en viss ökning av havsöring, men man bör ha klart för sig att vi utgår från mycket låga siffror.

FAKTA provmätningar
Fiskeriverket mäter årligen förekomsten av laxyngel på en provyta.
Ynglen bedövas med ström och räknas.
Årets mätningar visar inga direkta ökningar av yngeltätheten, förutom i Lögde och Öre älv.

Uppgången av lax är ungefär i paritet med fjolårets siffror i de flesta älvar.
Det förtjänar dock att påpekas att laxuppgången inte var särskilt stor i fjol.

Förbudet att fiska med drivgarn i Östersjön kommer förmodligen att få positiva effekter för laxuppgången de närmaste åren.
Situationen för havsöringen är dock fortsatt hotfull i de nordligaste älvarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om