Enligt Yvonne Ranebratt Olovsson, chef för vuxenpsykiatrin i Piteå, är det först när läkaren skrivit intyg om tvångsvård som patienten kan skrivas in på slutenvårdsavdelningen och få övervak.
- Vi har inga rutiner för övervak i öppenvård. Den åberopade händelsen skedde under tiden vårdintyg utfärdades. Och patienten observerades då av personal på dagvården, säger hon.
Ordinerade övervak
Av enhetschefens och läkarens yttranden till HSAN, framgår att Maja lämnades tillsammans med en erfaren skötare i en soffa i dagrummet på ätstörningsenheten, medan läkaren gick för att skriva intyg. Hon satt under en filt, "vilket inte är ovanligt att denna patientgrupp gör, eftersom de är undernärda och frusna", skriver enhetschefen. Skötaren ska inte ha sett att Maja tog några tabletter.
Läkaren ordinerade övervak på grund av att "akut suicidrisk förelåg".
- Generellt, om en patient bedöms ha stor suicidrisk, så ska vi kunna ha ögonkontakt med den patienten hela tiden, säger Yvonne Ranebratt Olovsson.
Men rutinerna för övervak och kroppsvisitering gällde alltså inte, eftersom Maja fortfarande befann sig på dagvården. Yvonne Ranebratt Olovsson bekräftar att det ofta är när en patient ska byta vårdgivare som självmord sker.
- Det är ofta i överlappningen från en vårdform till en annan som det kan gå fel, säger hon.
Enligt Yvonne Ranebratt Olovsson finns anhörigas nummer i patienternas datajournaler.
- Patienten bestämmer själv vilka nummer som ska anges där. Men journalen är inte alltid uppdaterad, säger hon.