Inga pengar till cannabis-projekt

Ett lyckat projekt för att informera eleverna om nackdelarna med cannabis får inte ekonomiskt stöd på grund av skolans svåra ekonomiska läge.

Gymnasiechefen Britta Dahlén är positiv till en fortsättning, men har inga pengar.

Gymnasiechefen Britta Dahlén är positiv till en fortsättning, men har inga pengar.

Foto: Joel Gustafsson

PITEÅ2019-04-03 20:00

I fem års tid har läraren Erika Holmquist Hortlund drivit undervisningsprojektet ”Cannabis på schemat” på Strömbackaskolan. Det handlar om att informera de allt mer drogliberala eleverna om nackdelarna med att röka på.

– Behovet är gigantiskt. Eleverna tror att de kan jättemycket, men de gör inte det. Det är därför de är så drogliberala. Det här handlar om att ge eleverna så pass mycket kunskap att de kan säga nej, säger hon.

Hennes rektor har tidigare sökt pengar för att hon ska kunna jobba 20 procent i veckan med projektet, men när pengarna tar slut i juni måste Erika Holmquist Hortlund börja undervisa igen på heltid. Därför har hon skrivit ett medborgarförslag med en önskan om en deltidstjänst på 20 till 40 procent, för att fortsätta projektet, utbilda lärare, och även nå fler elever i högstadiet.

– Jag har varit på högstadieskolor där de haft drogärenden i årskurs 7. Det är fruktansvärt, säger Erika Holmquist Hortlund som ser ett behov av tidiga insatser.

– Vi lärare kan inte nå en redan kidnappad hjärna som gått igång på cannabis, men de som inte har tagit ställning än når vi med den här insatsen.

Gymnasiechefen Britta Dahlén föredrog medborgarförslaget inför barn- och utbildningsnämnden i onsdags.

– Projektet går ut på att stärka nej-sägare och när det har utvärderats av länsstyrelsen har man sett att de som har deltagit i utbildningen haft tendensen att vara mindre drogliberala, säger hon.

Men förslaget var ändå att avslå medborgarförslaget.

– Jag tycker det är ett lovvärt projekt, men vi har inte själva medel för det i den ekonomiska situation vi är i, säger Britta Dahlén.

Barn- och utbildningsnämnden lovordade också projektet, men i slutändan blev det ändå ett nej till att tillskjuta medel.

– Vi tycker det är ett jättebra projekt, och vill gärna fortsätta med det, men med vår ansträngda budget är det svårt. Vi hör också att Strömbackaskolan har det väldigt ansträngt i och med nedskärningarna. Men vi tar med oss frågan och kanske kan jobba vidare med det i folkhälsorådet för att se hur vi kan samarbeta över nämnderna, med polisen och regionen, säger ordförande Louise Mörk (S).

Erika Holmquist Hortlund uttalade förståelse för skolans ekonomiska situation och hoppas att frågan kan lyftas till högre ort.

– Det var egentligen inte meningen att den här frågan skulle landa tillbaka på er i barn- och utbildningsnämnden, men någonstans i vår kommun borde det finnas pengar. Jag begär inte flera miljoner, kanske ett par hundra tusen. Det är en vinst om vi bara lyckas rädda en elev.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!