Inga nya fall av harpest i Piteå

Spridningen av harpest i Piteå har tagit en paus den senaste veckan. De nya fall som hittills rapporterats in kommer från andra orter i länet.

Inga nya fall av harpest har rapporterats i Piteå den senaste veckan.

Inga nya fall av harpest har rapporterats i Piteå den senaste veckan.

Foto: Hasse Holmberg

PITEÅ2019-08-22 21:15

Fram till onsdagen hade smittskyddet i Norrbotten fått in 24 rapporter om smittade. Det är än så länge långt ifrån rekordsiffrorna 2015, då 400 norrbottningar drabbades.

Harpesten fick till en början fäste i södra Norrbotten, och av de 24 som hittills anmälts smittade utmärker sig Piteå med femtontalet inrapporterade fall, som kom under loppet av några dagar. Men under veckan som varit har anmälda fall bara varit tre till antalet, och personerna som insjuknat är hemmahörande i Luleå, Jokkmokk och Pajala.

Även om smittskyddsläkaren Jonas Hansson förra veckan inte ville blåsa faran över för smittspridning framhöll han att det inte fanns någon anledning till panik.

– Harpest är oftast en måttligt allvarlig sjukdom. Det finns bra behandling med antibiotikatabletter och de flesta kan tas om hand inom primärvården. Någon enstaka hamnar på sjukhus, men det är inte vanligt, sa han till PT förra veckan.

Harpest smittar framför allt via myggbett. Främsta symptomen är ett svårläkt sår vid bettstället, svullna lymfkörtlar och hög feber.

Sjukdomen smittar inte från människa till människa.

Harpest

Harpest, eller tularemi, är en infektionssjukdom som orsakas av bakterien Francisella tularensis.

Den drabbar framför allt vilda gnagare och hardjur, men kan även förekomma hos rovdjur och fåglar.

Människor blir i de flesta fall smittade genom myggbett. Smitta kan även ske via fästningar, bromsar och direktkontakt med levande och döda infekterade djur samt via inandning av infekterat damm eller via förorenat vatten.

Typiska symptom är ett svårläkt sår vid bettstället, svullna lymfkörtlar och hög feber.

Behandling sker med antibiotika i 10–14 dagar.

Bästa sättet att undvika att bli smittad är att skydda sig mot myggbett med exempelvis kläder och myggmedel. Tar man hand om döda djur bör man ha skyddsklädsel och handskar, och tvätta händerna efteråt.

Harpest är en anmälningspliktig sjukdom enligt svensk smittskyddslagstiftning.

Sjukdomen smittar inte från människa till människa.

Källor: Folkhälsomyndigheten, Statens veterinärmedicinska anstalt, Nationalencyklopedin

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om