Politikerna i Piteå har under en längre tid ansett att p-däcket Löjan ska rivas och 2010 kallade det tidigare kommunalrådet Peter Roslund (S) byggnaden för en "skamfläck" i Piteå-Tidningen.
Redan fyra år tidigare fick dåvarande gatuchefen Jan Jonsson i uppdrag att göra en utredning av Löjan.
Efter utredningen har det varit många turer om det så kallade Domusdäcket och i mars 2012 redogjorde PT i en lång artikel om alla spruckna planer.
Tolv år efter att Jan Jonsson fick uppdraget att leda utredningen står betongkolossen fortsatt kvar bredvid Stadsberget.
Piteå kommun skriver på sin hemsida så här om det så kallade Löjan 1-projektet: "Grundtanken i planerna är en mix av umgängesytor, kommersiella eller offentliga lokaler och bostäder. Fokus ligger på små lägenheter anpassade efter en yngre befolkning. Torget blir en levande plats för möten, aktiviteter och evenemang".
I april 2017 kom Wallsténs med ett förslag som innehöll bland annan en flytt av biblioteket till Löjan.
Det är Piteå kommun som om äger marken av parkeringsdäcket, samtidigt som Wallsténs äger marken där Handelsbankshuset och det så kallade Energi/Kaidinghuset står.
Året efter Wallsténs förslag meddelade den politiska ledningen att det inte blir någon bibiloteksflytt.
Efter beskedet har det varit tyst om det så kallade Löjan 1-projektet.
– Det finns egentligen ingenting nytt i ärendet och därför har vi beslutat att vi ska röja upp och städa så det inte ser ut så förskräckligt som det gör nu. Det är i avvaktan hur det ser det ut med intressenter. Vi kommer kolla med Wallsténs om de tänker gå vidare på något sätt, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Brith Fäldt (V).
Vad menar du med att "röja upp"?
– Det är ju gamla plakat som står uppe hur Löjan ska se ut och det är även rester från Kittelfjälls-tältet. Sedan får vi avvakta och se vad det finns för intressenter, men först och främst måste vi ha klart med de som haft första tjing.
Mötet med Wallsténs har projektledaren Kristina Lindberg ansvar för.
– Vi måste ju veta om Wallstén fortfarande är intresserade, säger Brith Fäldt.
Men att riva den spruckna betongkolossen före något beslut är inte aktuellt.
– Dels är det ledningar som går i gatan och av säkerhetsskäl kommer vi inte att riva den före man bygger någonting nytt.