Inga mer pengar till Strömbackaskolan

Det årliga anslaget till Strömbackaskolan ligger fast på 173, 2 miljoner kronor till och med 2021. Några ytterligare pengar är alltså inte att vänta trots det höga söktrycket.

Strömbackaskolan och dess elever får leva med samma budgetram  under de kommande tre åren. (Arkivbild).

Strömbackaskolan och dess elever får leva med samma budgetram under de kommande tre åren. (Arkivbild).

Foto: Frida Enberg

PITEÅ2019-07-10 19:13

I juni behandlade kommunfullmäktige den verksamhetsplan och budget som fastställs av kommunfullmäktige i december. I vepen för 2018 fick barn-och utbildningsnämnden (bun) 863 miljoner kronor, i år är det höjt till 889 miljoner kronor och nästa år höjs det med sex miljoner kronor till 895 miljoner kronor. År 2017 fick Strömbackaskolan anslag med 166 miljoner kronor och året efter höjdes det till 173, 2 miljoner kronor. Det årliga anslaget ligger enligt den senaste verksamhetsplanen fast till och med 2021 vilket betyder att skolan inte får mer pengar de kommande tre åren.

Kommunalrådet Anders Lundkvist bekräftar att det inte blir någon uppräkning, men skolan får extra pengar till löneuppräkning.

Så frågan inställer sig hur gymnasieskolan ska kunna utveckla nya program och möta det sökbehov PT berättat om i ett antal artiklar. I Fyrkanten har 200 elever inte kommit in på sitt förstahandsval. Just nu köar 111 elever för att få en plats och de mest attraktiva utbildningarna finns inom bland annat fordonsprogrammet, VVS-programmet, el och energiprogrammet och industriprogrammet.

Där står mer än ett 20-tal elever som reserver.

Enligt uppgift har yrkesvägledare i Piteå kommun uttryckt att situationen är extrem.

Anders Lundkvist säger att det är barn- och utbildningsnämndens ansvar att balansera ned- och uppgångarna i elevantalet och Strömbackskolan har ansvaret att utveckla verksamheten inom den ram som är tilldelad.

–  Och det finns pengar till utveckling. Dit hör kompetensförsörjning, att kommunen är en attraktiv arbetsgivare, säger Lundkvist.

Han förtydligar att det är Strömbackaskolans ansvar att möta de behov som finns, också från arbetsmarknaden.

– Skolan tar det ansvaret men det kan göras mer.

Han pekar också på att när skolan lägger program måste den också se bortom dagens behov av arbetskraft. Den efterfrågan som gäller idag kan förändras över tid, resonerar han.

En kommun är skyldig att tillhandahålla gymnasieplatser för alla som söker, men gymnasiechef Britta Dahlén garanterar inte att alla får den plats man önskar.

– Det kan även innebära att man kan bli antagen inom vårt verksamhetsområde, Fyrkanten, eller vid annan gymnasieutbildning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!