På Folkhälsomyndighetens pressträff i torsdags framgick att antalet fall i Sverige har gått ned under fem veckors tid, men att det fortfarande är ett högt antal fall.
– Vi ska prata särskilt om Norrbotten och där är det mer än någonsin aktuellt att påtala att vi fortfarande befinner oss i en pandemi, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på FHM.
Det är stora regionala skillnader i Sverige och Norrbotten sticker ut som det län med högst smittspridning.
– Vi har sett toppar i samband med lov. Efter påsk har den höga trenden tyvärr kvarstått och vården är hårt belastad. Personalen gruvar sig inför första halvan av sommaren, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Norrbotten, som medverkade på pressträffen.
Han berättade att mycket spridning startar i samband med sociala sammanhang.
– Det är fallen i åldrarna 13 till 19 år som sticker ut. Det är tydligt efter det stora utbrottet i Kiruna. Många smittkedjor börjar i samband med att ungdomarna träffas och anordnar fester och så plockar man hem det till morsan, farsan, syskon och vidare till mormor och morfar.
Anders Nystedt tycker det är olyckligt att mycket av diskussionen handlar om öppnande.
– Det är inte det vi behöver. Vi behöver ha garden uppe så att vi inte får den här typen av smittspridning.
Några besked om förlängda restriktioner för Norrbotten när Sverige gör vissa lättnader den 1 juni kom inte. Enligt Karin Tegmark Wisell handlar det inte om något öppnande av samhället.
– Det handlar om att vi ska ha träffsäkra regleringar. De förändringar som kan uppfattas som lättnader handlar om att barn och ungdomar också måste kunna ha en aktiv fritid och en rörelse.
Hon fick medhåll av Anders Nystedt som inte tror att det skulle göra någon skillnad om fler får gå på bio eller fotboll. Att restaurangerna har öppet lite längre tror han kan vara bra ur smittskyddssynpunkt.
– Tonen i samtalet att samhället ska öppna upp passar oss dåligt, men åtgärderna i sig spelar ingen större roll. Problemet är på individnivå.
Under en presskonferens på fredag tänker Nystedt däremot presentera skärpta råd och rekommendationer från smittskyddet.
– Jag håller på att förankra det i Regionen, med länsstyrelsen och kommunerna. Det är egentligen att man slipar lite på spetsigheten i de restriktioner som finns nu.