Inga extrapengar till skolmaten

Mer pengar till verksamheten totalt sett. Men för politikerna i Piteå prioriteras miljonsatsningar inom socialen, på Vallsberget och i Badhusparken före skolmatsedeln.

PITEÅ2008-11-18 06:00
Det var ett näst intill enigt kommunfullmäktige som på måndagen klubbade verksamhetsplanen för de två kommande åren och beslutade om oförändrad skattesats.
Det här innebär investeringar inom kultur- och fritidsförvaltningen på i runda slängar tio miljoner kronor nästa år.
Friskvård
Vallsberget får sju miljoner för att anpassa anläggningen inför det skid-SM som Piteå står som värd för 2010. Fem av dessa miljoner ska ses som ett förskott på dessa investeringar.
1,5 miljoner kronor kommer att plöjas ner på LF Arena sedan Piteå IF:s damer tagit klivet upp i högsta serien. Även här handlar det om en anpassning för att klara det nationella arenakrav som finns.
Badhusparken får 1,2 miljoner kronor för upprustning av Badhusparken.
Trots enigheten fanns synpunkter.
Vänsterpartiets Maria Holmqvist-Ek välkomnade förvisso förslaget att ge äldre- och handikappomsorgen fem nya miljoner till sin verksamhet.
Däremot ifrågasatte hon förslaget att lägga sju miljoner kronor till Vallsberget. Fyra miljoner kronor ansåg hon fullt tillräckligt.
Peter Roslund, s, försvarar samtliga investeringar.
- Det är ganska naturligt med offensiva investeringar vid lågkonjunktur. Inte minst för att man då får mer för pengarna.
- Dessutom anser jag att investeringarna på Vallsberget i grunden är en ren friskvårdssatsning.
Ungefär på samma sätt resonerade samtliga partiföreträdare bland oppositionen.
Notabelt var att samtliga även köpte argumenten när det gäller att säga nej till ytterligare medel för att kompensera prishöjningarna på livsmedel för skolmaten.
- Det känns visserligen inte kul att inte kunna stå här och säga ja till en sån kompensation. Den kompensationen har redan getts, förklarade Åke Forslund, fp.
Kommunalskatt
Inte ens teknik- och servicenämndens ordförande, Christer Lindström, s, såg några negativa förtecken i att nämnden inte kompenseras för ökade livsmedelspriser.
- Jag tror inte maten blir sämre för det, däremot blir det en annan matsedel, men vi får titta närmare på hur vi ska lösa den här frågan vid vårt decembermöte, konstaterade han.
I samband med att verksamhetsplanen antogs, slogs det också fast att kommunalskatten i Piteå förblir densamma som tidigare, det vill säga 22:03 kronor.
- Vi har hushållit med vår ekonomi, det är främsta anledningen till att skatten är oförändrad, säger Peter Roslund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om