Inga badplatser utan ideella insatser

Merparten av Piteås större badplatser sköts av föreningar som arbetar ideellt. De ägdes tidigare av kommunen, men 2004 gjordes systemet om till följd av sparåtgärder. I dag vilar badplatsernas underhåll på eldsjälar som rår om verksamheten. I de fall det inte finns någon som vill ta på sig ansvaret avvecklas bryggor och kiosker.

Sunniva och Magnus Helgessen bekymras inte nämnvärt av att Hamnvikens kiosk är stängd i år. De menar att man kan köpa glass på andra ställen.

Sunniva och Magnus Helgessen bekymras inte nämnvärt av att Hamnvikens kiosk är stängd i år. De menar att man kan köpa glass på andra ställen.

Foto: Erik Westergren

PITEÅ2013-07-06 09:33

”Satsa på den!” skriver en Pitebo som deltog i Piteåpanelen i höstas angående Räkstigens badstrand. Den har nämligen enligt förslagsgivaren fått förfalla de senaste åren trots att det är en barnvänlig och omtyckt badplats. Gräset klipps inte, bryggan är borta och toaletter efterfrågas.

Regler ändrades

Men det är inte helt okomplicerat att vara ansvarig för en badplats. Efter olyckan på en brygga i Burträsk 2001 ändrades reglerna till att det åligger den som har hand om en brygga att regelbundet kontrollera anläggningen. Ansvaret hamnar hos denne om en olycka inträffar. Anders Larsson, teknikansvarig på bostadsföretaget Pitebo, förklarar att det är minimalt underhåll på Räkstigens badplats och att de tog bort bryggan i samband med de strängare reglerna.

– För tio år sedan hade vi en brygga, men det skulle vara för mycket jobb att hålla efter en sådan nu med alla regler och krav.

En lättnadens suck

Hamnvikens badplats ägs av Öjeby byamäns samfällighetsförening. Hamnviken har en brygga, men kiosken är stängd i år. Gunnar Sandström på föreningen berättar att de på föreningen drog en lättnadens suck när de fick veta att de får dit någon som ska sköta underhållet av badplatsen. Men de har inte hittat någon som velat hålla i kioskverksamheten och lokalerna.

– Tidigare har vi hyrt ut kiosken, men förra årets förvärvare gick med förlust och ville inte hyra kiosken längre. Ingen vill ta sig an den.

I år kommer en person som ingår i Arbetsförmedlingens fas 3-program att stå för underhållet av badplatsen och bryggan.

– Vi har haft diskussioner angående att behöva ta bort bryggan, så det var som en skänk från ovan när vi hörde att någon ville ha det ansvaret som sommarjobb.

Tur med eldsjälar

”Tummen upp för alla som hjälpt till så vi har kunnat ha Sandöbadet öppet”, gick att läsa i PT förra hösten. En grupp i Sjulnäs byaförening ser till att kiosken kan fortsätta hållas öppen och ordförande Pär Isaksson säger att det är tur att dessa tagit på sig ett sådant ansvar ideellt.

– Man kan ju oroa sig för vad som händer om de skulle sluta, men än så länge fungerar underhållet och kioskverksamheten.

17 föreningar rår nu om de 23 badplatser som tidigare var kommunens ansvar och det är upp till föreningarna att bestämma hur badplatserna sköts.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om