Hon känner inte till huruvida Uppdrag granskning frågat Piteå kommun om var exempelvis vägsalt köps in, men hon ger PT besked:
– Vi köper salt som används för att exempelvis salta vid busskurer och trappsteg hos ett företag som heter TB produkter i Göteborg, säger Eva Wikström.
Hon uppger att Piteå kommun betalar 25 kronor per kilo för vägsaltet.
Teknik och gatukontoret köper också dammbindningsmedel som används på grusvägar. Det avtalet är tecknat med lokala leverantören Wibax.
Avdelningchefen förklarar att teknik- och gatukontoret har en delegationsordning där verksamhetschefer kan beställa men där det alltid sker en första attest av verksamhetschefen, sedan en beslutsattest hos avdelningschefen.
Det sker också rutinmässigt kontroll om varan stämmer mot följesedeln och om kommunen fått rätt kvantitet.
– Och vi har alltid som rutin att om det finns frågetecken kring fakturan ringer vi upp leverantören. Oavsett om beloppet på fakturan är för lågt eller för högt, säger hon.
Har ni som andra kommuner drabbats av bluffakturor?
– Jag vet att vi hade några ärenden under 2013, Jag har också kontrollerat hur det sett från 2016 fram till nu och inte hittat något, säger Eva Wikström.
Har inslaget i Uppdrag granskning gjort er mer vaksamma mot blufföretag?
– Svaret på det är att vi löpande påminner varandra hur noggranna vi måste vara. Det får inte slinka igenom felaktiga fakturor, säger hon.
I Älvsby kommun sköter energibolaget en del saltning, Jan Sipola, chef för energibolaget bekräftar att de har uppvaktats av de aktuella försäljarna.
– De är djävulskt efterhängsna, men vi köpte inte, vi lyckades bli av med dem, säger han.
I dag köps alla kemikalier, inklusive salt av Wibax.
Ekonomichef Ulla Lundgren i Älvsbyn, säger att kommunen har som princip att aldrig göra köp med telefonförsäljare.
– När vi vill ha en produkt eller tjänst är det vi som ringer upp, säger hon.
Nina Ask är ekonomichef i Arvidsjaurs kommun. Hon ber att få återkomma om huruvida kommunen haft kontakt med de företag som lurat på kommuner dyra kemikalier.
Men hon säger att kommunen har ett system för att bromsa felaktiga betalningar. Betalningssystemet ger en markering om mottagaren av pengarna exempelvis inte har F-skatt.
– Vi kollar upp det i så fall. Men det kan vara försent. Jag kan inte garantera att inte pengarna gått iväg, säger hon.