Videon är inte längre tillgänglig
Vissa bränder slutar värre än andra och ett flertal skolor i länet har varit drabbade. 2009 brann exempelvis Lekenskolan i Älvsbyn ner efter att två ungdomar tänt eld på papper i en soptunna som stod i anslutning till skolan. Det är ofta så det går till, berättar brandmannen David Nyström från räddningstjänsten i Piteå.
– Den största orsaken till skolbränder är okunskap. Det är få ungdomar som verkligen har tänkt att skolan ska brinna upp. De vill få utlopp för någon aggression och så skapar de en liten händelse men de vet inte att den händelsen kan sprida sig och bli väldigt stor, säger han.
Minska olyckor
Varje år utbildas Piteås alla elever i årskurs sju och årskurs ett på gymnasiet i brandskydd och säkerhet. Målet är att minska antalet olyckor och minska konsekvenserna av de olyckor som inträffar. På torsdagen besökte räddningstjänsten Strömbackaskolan.
I år har det gått några brandlarm på Strömbackaskolan men räddningstjänsten har inte åkt på någon anlagd brand. Men de får heller inte vetskap om alla gånger det faktiskt brinner.
– Det förekommer att elever tänder eld i papperskorgar men vi får inte reda på alla då lärarna ofta släcker de bränderna själva, säger David Nyström.
Samband
Det visar sig att skadegörelse och brand hör ihop samt att de som mobbar eller de som blir mobbade är överrepresenterade av de som anlägger bränder.
– Därför är det viktigt att lära sig att se riskerna innan något inträffar, säger David Nyström.
Eleverna Moa Gadd och William Sandberg förstår sambandet.
– Jag tror inte att någon som är helt nöjd skulle gå och tända eld på något i skolan, säger William Sandberg.
Det finns en del skadegörelse på skolan.
– Men det är inte så att man känner sig otrygg, säger William Sandberg.
Informationen var viktig, tycker de.
– Det var bra och lärorikt. Mycket av det kan jag ta med mig och lära andra, säger Moa Gadd.
– Det var intressant. Jag tycker att information var grundläggande och täckte alla delar så man vet vad man ska göra om det börjar brinna, säger William Sandberg.
Conny Lundkvist är brandinspektör på räddningstjänsten och han är utbildningsansvarig. Han tycker att det här är ett viktigt ämne att lyfta bland unga.
– Ett av våra viktigare uppdrag är att informera. Ju tidigare vi börjar desto bättre är det och de är mer mottagliga i den åldern, säger han.