Inflyttarservice skapar möjligheter för fler Piteåbor

Sedan inflyttarservice startade i mars 2022 har Piteå kommun fått cirka 70 nya Piteåbor. Personerna kommer från olika delar av världen är beredda att bo och leva i Norrbotten men även länsbor som valt att flytta till stan.

André Wiethaus, Alejandro Fernández Valverde och hans fru Isabelle Morón Carillo, Anna Egwall och dottern Klara-Fina Olofsson trivs med vintern och alla tycker att det var rätt beslut att flytta till Piteå.

André Wiethaus, Alejandro Fernández Valverde och hans fru Isabelle Morón Carillo, Anna Egwall och dottern Klara-Fina Olofsson trivs med vintern och alla tycker att det var rätt beslut att flytta till Piteå.

Foto: Maria Johansson

Piteå2023-01-21 08:00

9Läkarna Alejandro Fernández Valverde, 28, och hans fru Isabelle Morón Carillo, 33, från Granada, Spanien, ville jobba i ett annat land efter att coronapandemin hade börjat klinga av.

De beskriver pandemin som skräckinjagande. Den första vågen var ungefär likadan i Spanien som i andra länder, men andra, tredje och den fjärde vågen var katastrof.

– Vi älskar vårt land men vårdcentralerna har inte samma resurser som i Sverige. Våra patienter dog, till en början fanns ingen skyddsutrustning att tillgå. Det var fruktansvärt, säger Isabelle Morrón Carillo som är från Mallorca men har studerat till barnläkare i Granada.

undefined
De älskar att läsa. Lägenheten i centrala stan är fylld med bokhyllor och böcker. "Vi hyrde en flyttbuss som kom till Piteå med våra saker. Alla möbler i vardagsrummet har vi tagit med oss hemifrån", säger Isabella.

Alejandro hade tidigare varit på besök i Sverige och han tyckte att det var fantastiskt. De började plugga svenska för cirka 1,5 år sedan. 

– Vi hade ett online-språkutbyte med en svensk barnläkare i Piteå. Hon pluggade spanska och vi behövde lära oss svenska, så det passade oss perfekt. Barnläkaren hjälpte oss i kontakten med Inflyttarservice och de har bidragit med många praktiska saker som att söka bostad, hitta ett nätverk och vänner, säger han.

undefined
André Wiethaus, Alejandro Fernández Valverde och hans fru Isabelle Morón Carillo, Anna Egwall och dottern Klara-Fina Olofsson trivs med vintern och alla tycker att det var rätt beslut att flytta till Piteå.

Nu har de jobbat på Hortlax hälsocentral i några månader och de trivs jättebra. Att prata svenska med patienterna går fint och får de problem kan de använda engelska eller fråga en kollega. Det har också hänt att patienterna har velat prata spanska med dem.

– Svenska är svårt men pitemål är ... ååh! En patient sa till mig 'I hav illt'. Jag frågade om han hade yrsel men han nekade. Min kollega förklarade att mannen hade ont. Vi vill lära oss prata Pitemålet men det får komma senare för vi har planerat att stanna här för en lång tid framöver.

undefined
Alejandro Fernández Valverde och hans fru Isabelle Morón Carillo, körde 500 mil med deras två bilar och katten Buggy från Granada i Spanien till Piteå." Det var ett äventyr och vi fick se mycket på väg hiy

Deras föräldrar trodde att de skulle bli isolerade och ensamma i norr. Men det blev tvärtom.

– Våra nya vänner talar om vad vi behöver köpa för att klara vintern. Vem tänker på att ha glykol i bilen när man bor i Spanien, säger Alejandro (skratt).

undefined
André Wiethaus, tycker att de har Piteås finaste utsikt. "Vi gillar att vara ute i naturen och här har vi den rätt utanför vårt vardagsrumsfönster", säger han.

André Wiethaus besökte Jämtland för ett år sedan. Efter det började hans make prata om att flytta till Sverige. Han hittade ett jobb som It-tekniker på Piteå kommun via Linked in.

– När jag sökte jobbet visste jag ingenting om Norrbotten. I december körde jag hit våra möbler från Köln och när jag kom fram med lastbilen fanns min nya chef och en kille från Inflyttarservice på plats. De hjälpte mig att bära in alla möbler i lägenheten, säger han.

 Nästa vecka kommer hans man Carsten till Piteå.

– Nu ska vi bygga vidare på livet här. Vår dröm är en röd stuga i skogen, säger han.

undefined
Anna Egwall trivs med sitt lärarjobb och dottern Klara-Fina Olofsson tycker att hon har jättefina klasskompisar i sin sin nya skola. "Alla har verkligen varit jättesnälla och hjälpsamma. Det har varit roligt att börja Strömbackaskolan", säger hon.

Klara-Fina Olofsson, 18, ville gå mediaprogrammet på gymnasiet och bo hos sin moster i Nyköping, resten av familjen bodde kvar i Kiruna.

– Jag ville utbilda mig inom media men tänkte inte på att jag kunde göra det här, säger hon.

Anna Egwall ville inte belasta sin syster med allt ansvar så hon flyttade till Nyköping med dottern och fick ett lärarjobb. Men efter två år längtade de tillbaka till vinter, fjäll, snö och Norrbotten och till Annas föräldrar som bor på Klubben.

– I somras köpte vi ett hus på Durrnäs, min dotter bytte klass och började läsa sista året på Strömbacka. Jag fick jobb som lärare och min man veckopendlar till sitt jobb Kiruna. Allt bara föll på plats för oss, säger Anna Egwall som vill understryka att den fina kontakten med Inflyttarservice var en stor del i att det gick så smidigt för dem att flytta.

undefined
André Wiethaus, Alejandro Fernández Valverde och hans fru Isabelle Morón Carill, Anna Egwall och dottern Klara-Fina Olofsson har tagit en sparkur på isbanan. "För mig är det första gången jag ser en spark", säger Isabelle Morón Carillo.
Om Inflyttarservice

Piteå kommuns inflyttarservice startade i mars 2022. Sedan dess har 70 personer fått jobb, bostad och hjälp att hitta en meningsfull fritid.

Inflyttarservice drivs av kommunen tillsammans med arbetsgivare, civilsamhälle, fastighetsägare, mäklare, utbildningsanordnare och invånare. Tjänstens syfte är att främja inflyttning genom att hjälpa nya invånare med att finna rätt ingångar både före och efter flytten.

Idag knackar cirka 200 personer på dörren och vill flytta till Piteå.

Källa: Piteå kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!