Industrisemestern är på utdöende

Sveriges industrier tuffar på oavbrutet under semesterperioden. Konkurrensskäl har gjort att industrisemestern skrotats.- Om resten av Europas industrier är öppna kan vi inte försvinna från marknaden en sommar, säger Jörgen Näsström från IF Metall Norrbotten.

Mitten av juli innebär traditionellt att industrierna går på lågvarv. Men det gamla begreppet industrisemester är på väg att dö ut.

Mitten av juli innebär traditionellt att industrierna går på lågvarv. Men det gamla begreppet industrisemester är på väg att dö ut.

Foto: Jessica Larsson R

PITEÅ2010-07-06 06:00
De flesta arbetsplatser håller igång över sommaren med mindre styrka, med vikarier och färre ordinarie anställda. Förr stannade Sveriges industri av i fyra veckor när dess anställda gick ut på semester samtidigt. Numer är en liknande samordning av semesterperioder ett minne blott.
- Industrisemestern är ett förlegat begrepp. En successiv förändring genom åren har lett till fler flexibla semestrar för de anställda och färre stängda industrier, säger Peter Isling, presschef på Svenskt Näringsliv.
Flexibilitet gynnar
Enligt semesterlagen är anställda berättigade till minst fyra veckors betald oavbruten semester under juni, juli och augusti. Många arbetsgivare låter i dag sina anställda själva skissa på sitt semesterschema.
- Industrier kan upprätthålla sin produktion året runt, samtidigt som de anställda själva får möjlighet att välja semesterperiod. Flexibiliteten gynnar båda parter, säger Peter Isling.
Jörgen Näsström, ombudsman på IF Metall Norrbotten, säger att förändringen är en anpassning som har gjorts för kunden.
- Vi är ett exportberoende land. Svenska industrier med multinationella kunder måste hålla produktionen uppe. Om resten av Europas industrier är öppna kan vi inte försvinna från marknaden en sommar.
Inte stänga
Han menar att handeln har en helt annan karaktär i dag.
- Med internationaliserade företag och konkurrensen det innebär är det inte längre rimligt att stänga ner under en hel månad. Det måste man rätta sig efter, säger Jörgen Näsström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om