Industridesigner från Piteå prisad för högtalare

Hon har alltid vetat vad hon ville bli. "När andra drömde om att bli polis och delfinskötare ville jag bli industridesigner", säger den utflyttade Piteåbon Elin Ökvist som nu vunnit det prestigefyllda Red dot design awards.

"Jag har alltid tyckt om att saker inte bara ser snygga ut utan att det finns en funktion och ett syfte med dem", säger industridesignern Elin Ökvist.

"Jag har alltid tyckt om att saker inte bara ser snygga ut utan att det finns en funktion och ett syfte med dem", säger industridesignern Elin Ökvist.

Foto: Privat

Piteå2021-07-24 18:00

Varje år utser tävlingen Red dot design awards årets bästa produkter. Utnämningen är en internationell designtävling där jurymedlemmarna bland annat utvärderar innovativ design. Högtalaren Marshall Emberton utsågs till årets vinnare i ljudkategorin. Den utflyttade Piteåbon Elin Ökvist är hemmahörande i Stockholm och arbetar på Zound industries, ett företag som designar högtalare och hörlurar. Hon är lead designer för den vinnande produkten.

– Det känns jätteroligt, jag känner mig ödmjuk inför att högtalaren har blivit tilldelad utmärkelsen av juryn. I kombination med fantastiska recensioner som rullat in från konsumenterna så är det ett kvitto på dedikationen som vi som team har lagt ner, säger hon och fortsätter:

– Det är extra roligt för att det är min första produkt som jag fått ut på marknaden som lead designer. Det är spännande, man blir alltid lika chockad när någonting man tagit från skiss till fysisk produkt går att köpa. Jag kommer nog aldrig vänja mig vid det.

Produkten lanserades förra sommaren och slog Zounds säljrekord, berättar hon.

– Det är den minsta portabla högtalare som företaget någonsin gjort.

För Elin Ökvist fanns drömmen om industridesign tidigt. Redan som barn var hon intresserad av yrket.

– När alla andra drömde om att bli polis och delfinskötare ville jag bli industridesigner. Jag har alltid tyckt om att saker inte bara ser snygga ut utan att det finns en funktion och ett syfte med dem. Yrket i sig är en skärningspunkt mellan konst och teknik, antropologi, marknadsföring och tillverkning. Det är en missuppfattning att man bara sitter och ritar, som många verkar tro.

Hon studerade vid Umeå universitet. Redan på examensutställningen för fyra år sedan headhuntades hon av Zound industries.

– Som industridesigner där har jag chans att förvandla skisser till fysisk produkt, få vara involverad i alla led i produktutvecklingen och arbeta nära leverantörer.

Hon berättar att industridesign är en mansdominerad bransch, men att ett skifte verkar vara i antågande.

– Hos oss är det hälften killar och hälften tjejer, men på många platser man varit på så har man som ung kvinna känt att man måste ta plats och få respekt. Nu känner jag att jag får det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!