Då kunskapsläget om igelkottens utbredning har varit oklar har Naturskyddsföreningen tagit hjälp av medborgare för att se igelkottens utbredning och utveckling.
– Resultatet visar att igelkotten har starka fästen i många städer, den har blivit mer urban, samtidigt som den verkar minska i odlingslandskapet på flera håll. Den har också ökat längs med norrlandskusten, vilket troligen hänger samman med det mildare klimatet. Slutsatsen är att igelkotten inte är en hotad art i nuläget men att det är viktigt att följa den i framtiden, säger Per Bengtson, projektledare Naturskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.
Inte längre hotad
Jämfört med tidigare rapporteringar visar kartläggningen att utbredningen av igelkotten har ökat och bedömningen är att igelkottsstammen är så stor att den inte kan betraktas som nationellt hotad enligt något av rödlistans kriterier.
Medborgarnas rapportering har varit till nytta.
– Det här är det kanske mest spännande exemplet på medborgarforskning på många år. Tillsammans kan människor på kort tid göra en naturvårdsinsats som normalt tar en enskild forskare flera år, säger Per Bengtson.