Varken kvickrot i planteringarna eller ogräs på grusgångarna gick att finna på det välskötta området med 38 bebyggda kolonilotter på Fårön.
På söndagen välkomnades Piteåborna till en trevlig utflyktsdag i koloniområdet för att strosa runt och njuta av blommor, grönsaker, buskar och kolonistugor. Fårölotten har funnits sedan 1993 och fyller alltså 30 år. Dagen till ära blev föreningen Koloniträdgårdsföreningen Fårölottens egen bok om verksamhetens historia färdig, till medlemmarnas stora glädje.
– Det är bilder och berättelser om Fårölottens historia. Från kommunens planer på att göra kolonilotter här, de närboendes överklaganden till att området till slut blev godkänt efter att ärendet varit upp i högsta instans, Regeringsrätten, säger Britt Rehnman, som skrivit boken tillsammans med Erik Palmqvist och Terttu Häggström.
Mellan besöken i de öppna trädgårdarna tog sig många tid att sitta ner för att äta en våffla eller den populära Fårömackan.
– Vi bor här intill och brukar alltid gå ner när det är evenemang och köpa en macka, säger Anders Holmberg som var där tillsammans med Matilda Holmberg.
Lena Andersson är relativt nyinflyttad till Piteå.
– Jag har bott i Sunderbyn men förälskade mig i Piteå och upptäcker nya saker hela tiden. Nu har jag blivit förälskad i Fårön också, säger hon medan hon beundrar blomsterprakten.
Kolonilotterna ligger intill Sandlundsviken och omfattar ett 12 000 kvadratmeter stort område mellan skog och vatten.