Videon är inte längre tillgänglig
Det är Norrbottens Idrottsförbund som fått 700 000 kronor av länsstyrelsen i Norrbotten, som de nu satsar i ett ettårigt friskvårdsprojekt för de som söker asyl. Målet är att skapa ”easy going activites” – lätta aktiviteter – för både kvinnor och män i hela länet. Själva har de bidragit med 300 000 kronor och den 1 januari startades projektet.
– Vi vet att det många gånger kan skapa stor stress och oro att bara vänta. Därför tror vi att idrott, lätta fysiska aktiviteter och att kanske hitta nya vänner, få en gemenskap, bidrar till ökat välmående för dem. Alla asylsökande är välkomna att delta i aktiviteterna, säger Niklas Grau, en av projektledarna.
I aktivitetshallen på Pite havsbad har man redan kommit igång med flera olika bollsporter. Här finns dagligen mellan 50 och 70 personer som kommer för att idrotta.
– Alla som kommer hit har olika mål med sin träning. En del kommer bara för att det är kul och andra vill satsa mer på fotboll eller basket. Här får nya vänner lära sig om andra kulturer och de lär sig svenska, säger Niklas Grau.
Ahmad Moradi är 17 år och kommer från Afghanistan. Han vill träna för att bli en bra fotbollsspelare. Han tycker att det är värdefullt.
– Här finns annars ingenting att göra, så det är bra för mig att gå hit, säger han.
Projektledaren Stina Klasson letar med ljus och lykta efter föreningar eller privatpersoner i Norrbotten som kan tänka sig att engagera sig och bidra med ledare eller sin kunskap.
– I dag är det bara män och killar som tränar. Det vi verkligen vill är att också få kvinnorna att börja röra på sig. Men det är svårt för de har inte samma vana av idrott och motion. Men vi hoppas att aktiviteter som dans, yoga, promenader eller att bara vara ute i naturen. Exempelvis att plocka svamp är en aktivitet som skulle kunna inspirera dem att våga prova, säger hon.
En svårighet med att hitta ledare bland asylsökande är att de inte stannar så länge. Men en ledare som förbundet fått tag i är 27-årige Piero Tajudeen från Nigeria. Han har bott i Piteå i snart två år och väntar som många andra på ett uppehållstillstånd. Piero har en bakgrund som fotbollsspelare och nu vill han dela med sig av sin kunskap till andra.
– Fotboll är som kärlek. Vi är ett med vårat lag – ett team. På planen ska vi känna gemenskap och ha roligt. Det har jag sagt till mina spelare, säger Piero Tajudeen