Idrottsprofilen gästade Strömbackaskolan och i gympasalen fick eleverna chans att ställa frågor till den kända höjdhopperskan. Hon var i Piteå i samband med Pridehelgen.
– Ni fråga vad ni vill, men sen kanske jag inte svarar på allt, sa hon.
Inledningsvis handlade frågorna om idrottskarriären, hur hon fick intresset för friidrott och hur ett typiskt träningspass såg ut.
Bergqvist kom ut som bisexuell 2011 när hennes idrottskarriär var över, även om hon redan från 20-årsålder förstått det själv.
– Jag var rädd då för att träffa en tjej, det kändes läskigt att stå för det. Jag hade en skräckbild inom mig som jag idag kan se var obefogad, men då kände jag så. Jag var hemlig men mådde inte så bra av det.
Hennes sexualitet blev offentlig då hon blev ihop med en tjej efter skilsmässan från Måns Herngren.
– Då blev då svårt att hålla det hemligt så jag gick ut med det. Det var en befrielse och livet kändes lättare att leva. Nu är jag gift med en annan tjej och livet är toppen.
En elev ville veta hur folk i hennes närhet reagerade när Kajsa berättade om sin sexualitet.
– Jag har mött väldigt lite negativitet. Mina vänner visste ju men jag fick ta ett snack med mina föräldrar. Pappa sa hm, hm och gick en promenad och mamma sa, "jasså du är lagd så" och sen åt vi middag.
Just att få må bra som den man är och att trivas med sig själv är viktigt poängterade hon.
– Det kan räcka att man pratar med någon i sin närhet som man litar på för att det ska bli lättare för en själv. Ingen ska behöva gå omkring och skämmas för den man är.
Under sitt liv har hon fått en del märkliga kommentarer på grund av sin sexualitet.
– En person sa att "men du som är så vacker hur kan du vara gay". Jag blev verkligen förvånad över hur lite folk vet. Jag har haft kompisar som sagt knäppa grejer, som att "vi har inte problemet med homosexuella i mitt land". Henne är jag inte kompis med längre.
I sportens värld kan det råda en hård jargong och ord som hora och bögjävel kan förekomma.
– Även om det är på skämt är det inte acceptabelt. Jag önskar att politikerna tar idrotten på allvar och satsar på utbildning för ideellt arbetande lagledare. Idrotten är så viktigt i samhället.