Idol-Fredriks pappa: "Jag stod och skakade och grät"

Hans mål är att vara på plats i Stockholm varje gång sonen Fredrik Lundman står i fredagsfinal. Nu berättar Erik Lundman om Idolresan med snopet slut och om ögonblicket när han förstod att sonen har en sångröst som få.

Fredrik Lundmans pappa rörs till tårar varje gång han ser sonen uppträda. Förra veckan flög han till Stockholm för att se Idol live och nu i veckan bilar han ner till fredagsfinalen.

Fredrik Lundmans pappa rörs till tårar varje gång han ser sonen uppträda. Förra veckan flög han till Stockholm för att se Idol live och nu i veckan bilar han ner till fredagsfinalen.

Foto: TV4

Piteå2021-09-29 13:30

Erik Lundman, 64, är van att se både sig själv och sönerna i tv. De har medverkat i tv-serien Svenska truckers – men nu är det Idol som gäller.

– Jag har ju sett min son Simon och mig själv i tv och det skrattar jag mest åt. Det här är något helt annat. Det är jätteroligt att se Fredrik uppträda, jag gråter bara jag tänker på det, säger Erik och konstaterar att sonen haft några jobbiga år.

– Nu hoppas jag att han får sitt genombrott. Det känns som om han verkligen når ut till den svenska publiken.

undefined
Fredrik Lundman uppträdde med "Stad i ljus" i senaste Idolsändningen.

Att se sonen live på plats i Stockholm är en självklarhet.

– Efter sändningen i fredags fick vi träffa honom några minuter. Jag stod mest och skakade och grät, jag var så rörd.

Men resan fick ett snopet slut. Erik missade nämligen avfarten till Arlanda – och därmed flyget till Luleå.

– Under mina 46 år som yrkeschaufför i Sverige kan jag aldrig minnas att jag kört fel tidigare. Det hela slutade med att vi fick ta ett senare flyg. Det kostade lite extra men vad gör det när man fått se sitt barn på scenen. Det är det finaste jag kan tänka mig.

undefined
Erik berättar om ögonblicket där han insåg vilken talang hans son besitter. Och favoritlåten är enkel att välja.

Till helgen har Erik sett till att varken han eller hustrun Haidie är beroende av flyget. Istället tar de bilen ner till Stockholm.

– Vi ska försöka se honom på plats varje fredag. Det är högsta prio. Jag är pensionär men jobbar en del extra, så jag måste säga ifrån mig lite jobb för att det ska gå ihop.

Själv har han uppträtt en hel del med sonen genom åren.

– Jag brukar spela keyboard bakom honom på mindre fester. Publiken är eld och lågor.

undefined
Han kallar sig för "The swedish cowboy" och på fredag är det dags för fredagfinal i Idol.

Om han ska välja en favoritlåt bland sonens repertoar är det "Ghost riders in the sky" med Johnny Cash.

Det var också en Cash-låt som fick honom att inse vilken talang hans son besitter.

– Fredrik var kanske 13, 14 år. Jag kom in genom ytterdörren och hörde en Cash-låt från Fredriks pojkrum på övervåningen. Jag frågade min fru "Lyssnar Fredrik på Johnny Cash?" och hon svarade "Gå och kolla!". Och där satt pojken med gitarren och spelade och sjöng själv. Jag kunde inte tro att det var sant. Det var då jag insåg hur duktig han är.

Om framtiden i Idol vill han inte sia.

– Det är långt kvar till mål, men min tro är väl att han kommer att gå långt. Man kan egentligen säga att alla mina drömmar är uppfyllda, men visst vore det fint att få se Fredrik stå som finalist i Globen.

Erik Lundman och sonen Simon har medverkat i tv-serien "Svenska truckers".
Erik Lundman och sonen Simon har medverkat i tv-serien "Svenska truckers".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!