När hon i oktober ringde och gratulerade sin gamla skolkompis från högstadiet, stjärnkocken Johan Eriksson, till den nya restaurangen som skulle öppna ett halvår senare förändrades allt.
– Det blev ett spontanbeslut. Jag hoppade på tåget, säger Ida Åhman.
Hon sade upp sig från jobbet som hotellchef på Havsbadet och den första mars öppnade de restaurangen Centrum krog, mitt i coronaepidemin.
– Reaktionerna har varit positiva. Men det är lite speciellt. Man vill ju inte vara en bidragande orsak till smittan, säger hon och försäkrar att de har plockat bort flera bord och följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer.
Restaurangen kräver mycket jobb, men Ida Åhman trivs med att jobba hårt. Hon återhämtar sig med mycket egentid i naturen, oftast i skogen.
– Jag är en liten social eremit, säger hon.
35-åringen har hunnit med en hel del. Efter gymnasiet reste hon runt i Thailand i två månader, mellanlandade ett år i Göteborg och sedan blev det tio år i Arvidsjaur där hon arbetade som restaurangchef på Laponia. Inför flytten dit kände hon att hon behövde en fritidssysselsättning. Så småningom köpte hon två hundar och började med drag.
Träningen är viktig. Hon cyklar, springer, simmar och åker skidor. Hundarna är ofta med.
– Tystnaden i skidspåret är ljuvlig. Som på Rymmarstadion i Arvidsjaur, precis innan elljusen släcks på kvällen. Man är alldeles själv och det är nypistat och lättåkt.
När Ida Åhman fått sina två barn, Ebba och Melker, var hon orolig över att inte komma sig ut i skogen varje dag, men det löste hon på ett kreativt sätt.
– Jag tar snabba beslut på gott och ont. Går på magkänslan, inte ekonomin. Det kan bli en del impulsköp, som hästarna, säger hon och berättar historien om hur det kom sig att familjen växte ytterligare.
– Jag kom över en minishetlandsponny. Då kunde Ebba rida på den och så hade jag Melker i bärsele.
Ponnyn Undis köptes samma vecka som Melker föddes. Men den lilla hästen blev mobbad av de andra i ridklubben.
– Mitt modershjärta slog för henne. Jag bestämde mig för att hon skulle flytta hem till oss.
Det innebar att de måste hitta ytterligare en häst för att Undis inte skulle vara ensam. Så kom shettisen Brutus in i bilden. Den gamla vedboden på gården byggdes om och så hade familjen slutligen ett lösdriftsstall och en skogshage.
– De gick omkring utanför köksfönstret. Jag hade två barn, två hästar och två hundar. Där utmanade jag mig själv.
Utmaningar har aldrig varit ett problem för Ida Åhman. När det var svårt att komma iväg med barnen till Hemavan så packade hon kort och gott ihop barn, hundar och hästtransporter och begav sig med hela ekipaget mot fjälltrakten.
Drivet, den orubbliga beslutsamheten samt förmågan att se både utmaningar och möjligheter i det mesta, har tagit henne från Piteå runt om i Sverige och världen och tillbaka till Piteå igen.
– Jag lägger inte vikt vid det negativa. Försöker ta dagen som den kommer. Men vill jag göra någonting nu så kan det inte vänta, säger hon.
Utmaningen nu är att driva Centrum krog i Piteå. De öppnade under speciella omständigheter och eftersom personalen inte hade varit anställda i mer än tre månader när permitteringarna infördes fick restaurangen inte ta del av dem, berättar hon.
– Vi har bara levt i coronatider så vi vet ingenting annat. Det kan bara bli bättre. Målet är att förvalta krogen. Den är bara i startgroparna, avslutar Ida Åhman.