Icke godkänt preventivmedel cirkulerar på sociala medier

Fertilitetsmonitorn NaturalCycles är inte ett godkänt preventivmedel. Ändå marknadsförs det som ett sådant – för en vecka sedan fälldes företaget av reklamombudsmannen. ”Det är ingenting vi rekommenderar som preventivmedel”, säger Rigmor Lundman, barnmorska på ungdomsmottagningen i Piteå.

Företaget NaturalCycles sponsrar många unga tjejer för att tipsa om fertilitetsmonitorn på sociala medier. Då kallas det för ett preventivmedel, trots att det inte är godkänt som ett sådant. Ungdomsmottagningen i Piteå menar att det har skett en ökning i antalaet förfrågningar om NaturalCycles, men rekommenderar inte tjänsten i preventivt syfte. ”Det är snarare en metod man kan använda om man vill bli gravid”, säger barnmorskan Rigmor Lundman.

Företaget NaturalCycles sponsrar många unga tjejer för att tipsa om fertilitetsmonitorn på sociala medier. Då kallas det för ett preventivmedel, trots att det inte är godkänt som ett sådant. Ungdomsmottagningen i Piteå menar att det har skett en ökning i antalaet förfrågningar om NaturalCycles, men rekommenderar inte tjänsten i preventivt syfte. ”Det är snarare en metod man kan använda om man vill bli gravid”, säger barnmorskan Rigmor Lundman.

Foto: Sanna Eriksson

PITEÅ2015-11-19 16:30

Scrollar du genom Facebook eller Instagram, besöker några av Sveriges största bloggar eller lyssnar på de mest populära poddarna, är chansen stor att du någon gång hör talas om NaturalCycles.

Det är en fertilitetsmonitor som, genom att man mäter sin temperatur varje morgon och matar in datan i appen, kartlägger fertiliteten hos användaren och talar om när man kan bli gravid och inte.

Företaget registrerades 2013, men det är inte förrän det senaste halvåret som den fått verkligt genomslag.

Klinisk studie genomförd

Kända profiler sponsras av företaget för att berätta om NaturalCycles och marknadsföra det som ett hormonfritt preventivmedel, trots att det inte fått medicinskt godkännande som ett sådant.

Företaget står själva bakom den kliniska studie som genomförts, tillsammans med Karolinska sjukhuset. Studien är publicerad i The European Journal of Contraception & Reproductive Health Care, och är en så kallad pilotstudie, det vill säga i en mindre skala än standard.

”Ingen evidens”

På ungdomsmottagningen i Piteå har frågorna angående NaturalCycles ökat. Det är dock ingenting man rekommenderar som preventivmedel.

– Det är snarare en metod man kan använda om man vill bli gravid. Det finns ingen evidens för att det skulle vara ett preventivmedel, säger barnmorskan Rigmor Lundman.

Hon förmodar att ökningen har sin förklaring i det rådande mediaruset, inte bara gällande produkten i sig men också de skräckhistorier som florerar angående hormonella metoder och biverkningarna som kan förekomma.

– Vi undersöker noga våra patienter innan man börjar med ett hormonellt preventivmedel och under användandet, för att allt ska fungera bra. Många är rädda för hormoner, men det är väldigt individuellt och man kan inte bedöma det utifrån vad media skriver, säger hon.

Unga tjejer förespråkare

Bland de personer som förespråkat NaturalCycles och sponsrats av dem hittas många kvinnliga förebilder, bland andra den 21-åriga bloggerskan Flora Wiström och skådespelerskan Ellen Bergström, vars följarantal på Instagram i skrivande stund når 202 000 stycken. Isabella ”Blondinbella” Löwengrip är delägare i företaget. ”Kan produkten hjälpa mig så kan den hjälpa många andra, dels med plan – att bli gravid men också prevent – att inte bli gravid”, skrev hon på sin blogg i ett inlägg 2014.

Vilseledande marknadsföring

Den 12 november fälldes NaturalCycles av Reklamombudsmannens opinionsnämnd, för vilseledande marknadsföring. Detta med anledning av att de reklambanners som många exponeras för via sociala medier talar om att metoden är ”99,9 procent säker”. ”Nämnden konstaterar att den marknadsförda produkten dock inte kan användas som preventivmedel med 99,9 procent säkerhet under hela kvinnans menstruationscykel och kan därför inte sägas svara mot gängse uppfattning av ett preventivmedel, det vill säga ett medel för att förhindra graviditet oavsett dag i menscykeln. Reklamen är därför vilseledande och strider därmed mot artikel 5 i ICC:s regler”, skriver man i bedömningen.

Osäker metod

Att NaturalCycles är en osäker metod, menar Rigmor Lundman, beror på att spermier kan leva i upp till 73 timmar.

– Även om man har samlag när appen säger att det är säkert så kan spermien överleva tills det inte längre är säkert, säger hon.

Vill man vara hormonfri men vara säkert skyddad, rekommenderar Rigmor och ungdomsmottagningen andra alternativ:

– Både kopparspiral och kondom är hormonfria och fungerande. Men man ska komma ihåg att bara kondom skyddar mot könssjukdomar.

FAKTA Så här fungerar NaturalCycles

Med hjälp av en termometer mäter du din basaltemperatur varje morgon. För in datan i appen eller på Internet. Efter ungefär tre menscykler kan tjänsten räkna ut när du är och inte är fertil, eftersom kvinnans kroppstemperatur varierar beroende på i vilken fas man är i.

När man tar tempen är det viktigt att man sovit nog bra under natten, att man gör det ungefär vid samma tidpunkt varje dag och att man inte druckit alkohol kvällen innan.

Tjänsten kostar 590 kronor för ett års abonnemang, inklusive termometer.

Inom EU märks godkända produkter som uppfyller de grundläggande kraven med CE - Conformité Européenne. All medicinsk utrustning måste vara CE-märkt, även preventivmedel.

NaturalCycles basaltermometer är CE-godkänd. Däremot kan inte en app eller tjänst CE-märkas på samma sätt.

naturalcycles.com – Läs mer om produkten, den medicinska bakgrunden och hur allt går till.

hormonfri.nu – En hemsida som listar olika icke-hormonella preventivmetoder. I deras preventivmedelsguide kommer de med tips på vad man bör tänka på.

reklamombudsmannen.org/uttalande/natural-cycles – RO:s uttalande om fällningen av Natural Cycles i sin helhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om