När PT besöker butiken vid Hamnplan vandrar ett par personer ut med finsk mellanmjölk, det står Österrike tillverkad ICA-grädde på hyllan ovanför Norrmejeriers, och det går också att köpa skånsk mjölk i plastdunk.
Det utbudet måste finnas eftersom kunderna efterfrågar det, säger Ica Kvantums vd och delägare Per Stenmark, som pekar på att diskussionen har för mycket kommit att handla om att ICA:s egen grädde ibland kommer från Österrike.
Ost från Umeå
– Vi köper i första hand svenskt, men eftersom det inte finns volymer nog i Sverige för den tillverkningen kommer en del från Österrike, säger Stenmark, som pekar på att ICA Kvantum i Piteå styrs inte centralt. Handlaren är fri att köpa varifrån han vill, men fokus ligger på att köpa från lokala producenter som Norrmejerier. Dit hör den ICA-märkta ost som görs i Umeå och Norrmejeriers eget sortiment.
Per Stenmark säger att visst kan butiken höja priset på exempelvis mjölk och det finns nog tolerans hos kunderna för det.
– Men det är inte lösningen. Grundproblemet är att våra svenska bönder inte får konkurrera på lika villkor med bönderna i övriga Europa. Det verkliga bekymret är kostnadsfrågorna för våra svenska jordbrukare, säger Ica-handlaren, som pekar på att det kan inte handeln göra något åt.
Ska välja själva
Hur bra är ni då på att profilera det lokala utbudet?
– Vi gör vad vi kan men vår tes är samtidigt att kunden ska kunna välja själv från hyllan. Skulle vi plocka bort alla "utomstående" varor från mejeriet handlar det om ett 40-tal produkter och det är jag inte säker på att kunderna vill, säger Stenmark.
Han är inte beredd att göra samma manöver som Ica i Öjebyn, att öka priset på mjölklitern där den extra kronan går till bonden.
– Det blir i slutändan ändå en marginell effekt för bonden, säger Stenmark, som hellre vill se statliga insatser, som att plocka bort den bland lantbruken så förhatliga momsen på dieselbränslet.