Sedan januari har sammanlagt 1 381 personer fastnat på bild i Piteå kommuns fartkameror. 280 av dessa fortkörningar skedde på sträckan Rosvik– Kopparnäs. Det visar Trafikverkets senaste siffror från perioden januari– juni. André Hansson, polisassistent i Piteå, har en teori om varför den sträckan har flest fortkörare.
– Jag tror dels det beror på att det är en tättrafikerad Europaväg med mitträcke. Detta gör med största sannolikhet att farten ökar överlag. Sedan så är det många bilar som passerar den sträckan dagligen. Även fast det blixtrar mycket just där så fyller ändå kamerorna sitt syfte att få ner hastigheten, vilket vi kan se med tanke på hur många det är som åker förbi utan att bli fotade.
Fortkörning är tillsammans med rattfylleri den vanligaste orsaken till allvarliga trafikolyckor. Trafikkameror är ett sätt för att uppnå årets nollvision om att det ska vara max 220 döda i trafiken. Andre Hansson tror att en av anledningarna till att många åker dit för fortkörning är för att de inte förstår allvaret i det.
– Utan att veta helt säkert skulle jag säga att gemene man inte ser fortkörning som ett allvarligt brott. Det i kombination med att många kanske anser att risken att åka dit är liten, kan bidra till att folk ändå väljer att köra för fort, säger han.
Den vanligaste hastigheten folk överskrider med är mellan sex och tio kilometer i timmen, vilket inte sparar särskilt mycket tid, men som kan resultera i en både dyr och farlig bilfärd.
– Några kilometer i timmen gör otroligt stor skillnad sett till olycksrisken. Det försämrar både reaktionssträckan och bromssträckan, säger André Hansson och fortsätter:
– Det är otroligt viktigt att hålla hastighetsbegränsningarna för att minska antalet döda och svårt skadade i trafiken. Ju högre hastighet, desto större risk för allvarliga olyckor. Håller man hastighetsbegränsningarna kan man rädda liv.
Maria Kleemo, gruppchef på polisens ATK (automatisk trafiksäkerhetskontroll) sektion i Kiruna, berättar att fartkameror är ett effektivt sätt att få ner antalet olyckor.
– Vi placerar ut kamerorna utifrån olycksstatistik och riskmätningar. Vårt uppdrag är att rädda liv och sedan vi startade 2006 har vi gjort framsteg i takt med att fler fartkameror har satts upp. Målet är att minska antalet fortkörningar och olyckor samtidigt som vi bötfäller så få som möjligt.