För många härliga tecken och signaler på att det är vår.
Normalt sett brukar våren infinna sig i Piteå runt den 15 april. I år kom den redan i början på månaden även om veckan före påsk bjöd på kalla nätter.
Tidigare ansågs det vara vår när dygnsmedeltemperaturen översteg noll grader. På senare tid har definitionen skärpts något. Detta eftersom temperaturen under denna del av året snabbt kan skifta. Övergången från vinter blir i bland en långdragen process med många bakslag.
Den meteorologiska definition som i dag används anger att våren är här när dygnsmedeltemperaturen håller sig mellan noll och tio plusgrader sju dygn i sträck.
- Värmen har tidigt nått längre norrut vanligt. Det är antagligen det som lockar fåglarna hit så snabbt, tror Björn Mildh, ornitolog.
Ensam trana
Flocken i Roknäs består till största delen av sångsvanar med sina karaktäristiska gulsvarta näbbar och helvita fjärderskrud. Uppskattningsvis handlar det om ett par hundra individer som uppehåller sig i området.Bland svanarna återfinns också ett stort antal kanadagäss, några tofsvipor, änder och (när PT besöker platsen) även en ensam trana.
Att de valt Roknäs som tillfällig rastplats har förmodligen sin förklaring i tillgången på föda.
- Om de befinner sig på en åker så hittar de säkert grödor och rester av korn eller havre från hösten. Om det inte fanns gott om mat skulle de inte stanna, säger Mildh.
Första tjing
När vädret tillåter drar flyttfåglarna norrut så fort det bara går.- De vill nå sina häckningsplatser så tidigt som möjligt, förklarar Mildh.
Många arter har fasta boplatser som de återvänder till år efter år.
- Men andra byter. Då är det en fördel att vara tidigt ute och få första tjing på de bästa ställena.
Ingen Roknäsdans
Vad beträffar tranorna så brukar de anlända i stort antal något senare och mellanlanda på åkrarna vid Lillpiteälven, inte långt från den plats där svanarna håller till. Förr i tiden brukade folk i Värmland "springa trane". Ett barfotalopp i snöslasket kring gårdar, vägar och dynghögar. En slags besvärjelse för jordens magiska kraft. Tranan troddes nämligen komma med fruktbarhet och växtkraft.Invånarna i Roknäs och Lillpite lär däremot inte dansa barfota i dynghögarna. Men många åker till vägen mot Lillpite för att bevittna fåglarnas ankomst.
Eftersom Carl von Linnes 300-årsjubileum firas detta år kan det kanske avslutningsvis passa med en liten historisk återblick till tiden inför hans Lappländska resa 1732. När han den 12 maj lämnade sitt kära Uppsala för avfärd norrut hyllande han vårens fägring med följande anteckning: "Allt är fullt av kraft, allt står i blom i vårens tid, hela jorden sjuder och glöder, av Venus tjusande behag".