Stefan Nilsson från Svensk Form - "världens äldsta designorganisation", Dennis Pettersson, professor vid avdelningen för industriell design vid Luleå tekniska universitet, en grupp studenter på mediedesignutbildningen i Piteå som arbetat med Icemusic concert hall, och Viktoria Petterson, keramiker och formgivare i Luleå, medverkade också.
Flerfaldigt prisad
Seminariet arrangerades i samarbete med Regionala tillväxtprogrammet i Norrbotten.Under rubriken "Designprocesser - i huvudet på Matti Klenell" berättade den flerfaldigt prisbelönade formgivaren med värmländsk vältalighet - att han kommer från Göran Tunströms Sunne förvånar inte - om sitt arbete från det att han började på Konstfacks linje för inredningsarkitektur och möbel design 1994.
Huvudlärare i form
- Från början var jag helt inriktad på inredningsarkitektur, men hamnade så småningom allt mer inom produktformgivning.- Numera arbetar jag både med massproducerade föremål typ stapelbara stolar, glasformgivning (mina föräldrar var båda glaskonsthantverkare och jag är uppväxt i en glashytta) och ett mer fritt konstnärligt skapande av exempelvis möbler och belysning. Alla dessa delar hänger ihop och är viktiga för mig, säger Klenell, som även är huvudlärare i form på Beckmans designhögskola.
Pinnstolsprojekt
Därtill kommer att Klenell har börjat söka sig tillbaka till rum och arkitektur; han arbetar nu med en gestaltning av en pendeltågsstation i Älvsjö och finner den uppgiften synnerligen stimulerande.På ett medryckande, humoristiskt sätt berättade Matti Klenell om några av sina mer kända produkter - bland annat bokhyllelampan Enlightenment (1999), stålrörsstolen Tyson (tillsammans med Peter Andersson, 2000), pinnstolsprojektet Peg från 2001 och projektet Klenell chair & table från 2003, det sistnämnda ett exempel på stol och bord av mer okonventionell form ("Jag ville arbeta med en annan typ av stol än den fyrbenta. Det blev en frisvingare", berättar han i designmagasinet Forum).
Klenell har även erfarenhet av att samarbeta med japanska företag och en skillnad jämfört med svenska förhållanden är att allt går så mycket fortare i Japan.
Snabbt i Sverige också
Ibland kan det dock gå undan även i Sverige, sade Matti Klenell i Piteå och berättade hur det gick till när han och kollegan Peter Andersson formgav den elektriska sjuarmade julljusstaken O-Julen för Svenskt Tenn. Ljusstaken, som har två kraftigt böjda armar i mitten som om någon försökt att bända isär dem, liknar ingen annan.- Vi skissade på ljusstaken hel dag i oktober, på post it-lappar, och fick fram en form som både vi och beställaren gillade. En vecka senare var den första prototypen färdig. Tillverkningen kom i gång direkt och ljusstaken såldes under julhandeln. Den är extremt svår att tillverka, man måste använda två olika pressverktyg. Bland annat därför är den så dyr, 2 200 kronor är i mesta laget tycker jag.