Ulf Wilén i Grundvik, sex kilometer söder om Piteå, är den som förser SMHI med rapporter om temperatur och nederbörd två gånger om dagen, tidigt på morgonen och så vid samma tid på kvällen igen. Det har han gjort sedan 1999 och trivs bra med det.
Något krav att han ständigt ska vara hemma och läsa av klimatstationen finns inte, alla människor har ju rätt till semester, men;
- Jag brukar leja dottern eller nån annan om vi åker bort, hon brukar ju ändå vara här och sköta om katten, säger han.
Mätglas
Måndag eftermiddag meddelade SMHI att regnrekord slagits i både Stockholm och Svenska Högarna vid Upplandskusten, samt att flera orter var nära rekord - däribland Piteå.
Hos Ulf Wilén hade det tisdag morgon uppmätts totalt 140,5 millimeter regn under juni. Det fattas alltså bara drygt 15 millimeter till det gamla rekordet på 155,8 millimeter, ett rekord som sattes för 80 år sedan, 1932. De senaste åren har till exempel varit betydligt regnfattigare i juni månad, i fjol föll det 82,1 millimeter och 2010 bara 61,3. Allt enligt Wiléns noteringar.
På sin gård hemma i Grundvik har han en klimatstation, där temperaturen mäts elektroniskt och nederbörden samlas i en särskilt utformad behållare för att sedan mätas upp i mätglas, dessutom noteras iakttagelser som åska, dis och dimma. Vintertid rapporterar han även snödjup.
198 mm på ett dygn
Och trots att Pite havsbad är känt som Nordens riviera och staden lockar mängder av turister sommartid, så har vi en tradition av häftigt regnande i Norrbotten också. Den absolut största regnmängd som uppmätts under ett dygn i Sverige ligger på 198 millimeter, ett rekord som sattes 1997 - i Fagerheden. På tio-i-topp-listan finns också orter som Katterjåkk och Riksgränsen.
- SMHI har 600 klimatstationer, som avläses manuellt, i landet plus ett stort antal automatstationer också, säger Morgan Zinderland vid SMHI i Norrköping. Han vet också att det i exempelvis Piteå har gjorts väderobservationer och förts statistik sedan 1860.
På en del andra orter har man noterat temperatur och nederbörd ännu längre än så och SMHI förfogar över, inte bara en stor mängd statistik utan även en hel del kunnande.
I Koler är det Majvor Sjölund som avläser och rapporterar in det lokala vädret. Även hon är "gammal i gården" och har servat SMHI sedan 1995.
- Här är det ju alltid någon hemma, i och med att vi har djur, konstaterar hon, så det passar väldigt bra.
Majvor Sjölund kan för övrigt berätta att Koler fått ännu mer regn än vad Ulf Wilén uppmätt i Grundvik. Tisdag morgon hade 149,2 millimeter juniregn fallit på hennes gård i Koler.
- Ja, det är nära rekord nu, och de har väl lovat mer regn också, säger hon.
Så sant så. Och på söndag vet vi. Framför allt lördag spås en hel del nederbörd så det 80 år gamla rekordet är nog putsat då.