I gräset lurar sommarfarorna

VARNING. Obehagliga fästingar, matförgiftning, farliga UV-strålar och solsting. Sommaren kan bli en riktig plåga om du inte ser upp. PT listar de nio största farorna och berättar hur du kan skydda dig.

Piteå2007-07-24 00:00
Vet du att det bara tar 20 minuter för bakterierna i maten att fördubblas vid en temperatur på 37 grader?

Med festivaler som Piteå dansar och ler, Luleåkalaset och säkerligen ett antal grillfester hemma på gården så kan det vara bra att veta hur du skyddar dig mot en av sommarns största faror - matförgiftning.

Rötmånaden har startat och pågår en månad framåt och enligt Smittskyddsinstitutet drabbas cirka en halv miljon svenskar varje år av matförgiftning. Bara ett fåtal fall anmäls dock till sjukvården.

Förra året anmälde 251 personer att de drabbas av någon form av livsmedelsburen infektion i Norrbotten. Vanligast var salmonella och campylobacterinfektion (på grund av förorenat livsmedel).

Karolinska Institutets experter menar att bakterierna som finns i maten dock varken trivs i mat som förvaras kylskåpskallt eller hettas upp ordentligt. Det är dock inte någon bra idé att låta den stå ute i värmen alltför länge.

Även Livsmedelsverket ger i dessa tider råd om hur man bör ta hand om maten under sommaren, från butik till tallrik.

- Bakterier finns naturligt överallt, även i mat. Under rötmånaden förstörs maten lätt, eftersom luften är varm och fuktig och de flesta bakterier och mögelsvampar trivs som bäst, säger Marianne Boysen, enhetschef för mikrobiologiska enheten.

Tvätta händerna

Det finns dock knep som håller magsjukan borta:

- Tänk på att tvätta händerna innan du lagar mat eller ska äta. Håll maten kall, låt den inte stå framme längre än nödvändigt. Ta inte fram mer än vad som går åt. Blir det ändå mat över som ska sparas måste den kylas ner snabbt, gärna i ett kallt vattenbad, säger Marianne Boysen.



SOMMARENS NIO VÄRSTA FAROR



e Alkohol

Män bör inte konsumera mer än 24 gram alkohol per dag och kvinnor inte mer än 12 gram. Ta åtminstone två alkoholfria dagar i veckan.

e Gräspollen

Här hjälper apotekets receptfria nässprayer med kortison.

e Bärallergi

Kan ge nässelutslag, men mycket sällan med farliga reaktioner som resultat. Bär som kokas ger dock inte längre upphov till allergiska besvär.

e Fästingar

Finns numera både i Västerbotten och Norrbotten, det gäller alltså att vara vaksam. En fästing som satt sig fast ska bort så fort som möjligt. Undvik att gå barbent i högt gräs. Vaccinera dig om du ska vistas länge i ett område med mycket fästingar.

e Ormbett

Blir du biten av en orm: Bege dig genast till sjukhus för kontroll av vätskebalans och blodtryck, antiserum och stelkrampsspruta. Ormens bett kan ge svullnad och påverka allmäntillståndet. Kan även ge svårare reaktioner med hjärtproblem och chockreaktioner.

e Getingstick

Kan ge allergiska reaktioner. Fem- tio procent av dessa ger en kraftigare reaktion med andningssvårigheter och blodtrycksfall. Vid en kraftig reaktion är det viktigt att söka akutvård.

e Alger

Man bör alltid undvika att få i sig vatten med kraftig algblomning. De flesta är ofarliga, men vissa kan bilda starka gifter som gör dem farliga för människor och djur.

e Solsting

För att undvika solsting bör man också undvika badstranden mellan klockan elva och tre på eftermiddagen. Håll dig i skuggan, ha någonting på huvudet och drick mycket. Den som drabbas av en rejäl värmerubbning bör ta sig till sjukhus.

e Matförgiftning

Källa: Karolinska institutet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om