I Dorotea lyckades man få ihop ↔20 550 namn

I december förra året hade Doroteaupproret lyckats samla in de 20550 namnunderskrifter som krävdes för att Västerbottens läns landsting skulle hålla folkomröstning om åtgärdspaket för verksamheten. I morgon går västerbottningarna till valurnorna.

PITEÅ2013-09-07 06:01

Doroteaupproret blev rikskända efter att de ockuperat, och fortfarande ockuperar, sjukstugan i Dorotea efter ett sparbeting som Västerbottens läns landsting beslutat om. Detta var 2011 och som ett led i att få en budget i balans skulle antalet vårdplatser i Dorotea minska och den stationerade ambulansen i Åsele ersättas med en akutbil. Under det arbete som bedrevs i och med ockupationen föddes även en idé om en folkomröstning. En folkomröstning som ett resultat av ett folkinitiativ hade aldrig hållits på landstingsnivå i Sverige förut.

–Det blev liksom som att börja om från början, berättar Margareta Dahlqvist, engagerad i Doroteaupproret.

Insamling i ett halvår

För att kunna väcka frågan om en folkomröstning krävs namnunderskrifter från tio procent av befolkningen – för Västerbottens del handlar det om drygt 20 500 personer. Engagerade i Doroteaupproret ägnade hela förra sommaren till att samla in namn, de besökte marknader och pratade med folk för sin sak.

–En del gjorde det till och med till en semestertripp, åkte iväg med husvagn och samlade in namn, berättar Margareta Dahlqvist.

När insamlingen pågått ett halvår hade de nått målet plus lite marginal i sådana fall vissa namn skulle räknas bort på grund av formalia.

–Vi fick in 3 000 namn fler än vi behövde.

”Ta ställning”

I morgon går nu västerbottningarna till valurnorna och frågan som ställs är ”Vill du ge Västerbottens läns landsting i uppdrag att utforma ett åtgärdspaket för hela länet som innebär att Dorotea får vårdplatser med läkarjourkedja som 2011 och att Åsele får en stationerad ambulans?”. Det går att rösta, ja, nej eller blankt.

Om västerbottningarna röstar nej vad gör ni då?

–Det får vi ta ställning till då. Under ockupationen har vi haft möten två gånger i veckan för att löpande ta ställning till om vi ska fortsätta.

–Att bara ha fått tillstånd en folkomröstning är stort, säger Margareta Dahlqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!