Skattefridagen visar hur många av årets dagar det tar för en genomsnittlig inkomsttagare att tjäna ihop till årets inkomstskatt, arbetsgivaravgift, moms och punktskatter.
I år infaller Skattefridagen den 19 juli för en medelinkomsttagare i Sverige. Men det finns stora skillnader runtom i landet och även inom länen. I Norrbotten handlar det om tre dagars skillnad mellan exempelvis Övertorneå och Pajala där skattefridagen infaller den 20 respektive 23 juli.
I Piteå och Älvsbyn infaller dagen den 21 juli, i Arvidsjaur den 22 juli samt i Arjeplog den 23 juli.
– Skattefridagen är ett pedagogiskt sätt att visa hur mycket folk verkligen betalar i skatt. Att en vanlig inkomsttagare i Sverige ska jobba 199 av årets 365 dagar för staten innan man själv får behålla frukterna av sitt arbete är stötande, säger Christian Ekström, vd på Skattebetalarna, en ideell partipolitiskt obunden medlemsorganistion för dem som vill ha lägre skatter.
2006 inföll Skattefridagen den 8 augusti. Men ifjol skedde ett tydligt trendbrott då skattefridagen senarelades. Och den negativa utvecklingen fortsätter i år.
Skattefridagen har räknats fram av Skattebetalarna sedan början av 1970-talet.
I år har skattefridagen beräknats för alla landets kommuner och resultatet visar på upp emot nio dagars skillnad för när Skattefridagen infaller först respektive sist. Något som förklaras av olika nivåer på den kommunala skattesatsen.