Hyrorna kommer inte att chockhöjas

Skrämselpropaganda. Så kallar de privata fastighetsägarna Hyresgästföreningens tolkning av den EU-anmälan som lämnats in.- Hyrorna kommer inte att chockhöjas på det sätt de påstår, menar Monika Lundberg, vd för Fastighetsägarna Norrbygden.

Piteå2005-12-07 00:00
I går skrev Piteå-Tidningen om den EU-anmälan som lämnats in av organisationen Fastighetsägarna Sverige. De tycker att landets kommuner lämnar otillåtet stöd till allmännyttiga bostadsföretag och att det leder till osund konkurrens. Med stöd av en rapport från konsultföretaget Ernst & Young hävdar organisationen att de kommunägda fastighetsbolagen ges konkurrensfördelar bland annat i form av låga krav på avkastning, kommunal borgen eller andra förmånliga lån och direkta subventioner.

Detta har lett till stor oro bland Hyresgästföreningen och deras medlemmar. Går EU-kommissionen på de privata fastighetsägarnas linje varnas för kraftigt höjda hyror.

I Arvidsjaur skulle en trerumslägenhet bli 783 kronor dyrare varje månad, i Piteå 523 kronor.

Krympande utrymme

Detta förnekas av Monika Lundberg, (bilden) vd för Fastighetsägarna Norrbygden.

- För det första bestäms hyrorna i det här landet genom förhandlingar mellan Hyresgästföreningen och fastighetsägarna. Det är inte troligt att Hyresgästföreningen skulle gå med på sådana kraftiga hyreshöjningar, som de skrämmer med. För det andra har vi genom hyreslagen, ett starkt besittningsskydd för hyresgästerna, vilket gör att hyrorna inte får höjas på ett sätt som tvingar hyresgästen att flytta. Och för det tredje, hyresgästerna är fastighetsägarens kunder och det finns ingen fastighetsägare som vill ta ut en hyra som kunden inte har möjlighet att betala.

Syftet med anmälan är enligt Lundberg att de privata fastighetsägarna vill ha en sundare bostadsmarknad där villkoren likställs.

- Man kan inte från samhällets sida bara stödja den ena parten. Risken som vi då ser på allt fler orter är att de privata fastighetsägarna i stället säljer sina hyreslägenheter till bostadsrättsföreningar. Ett ensidigt stöd kan också leda till krympande utrymme för ombyggnad eller nybyggnad av privata hyresbostäder. Vi får inte glömma att nästan hälften av alla hyreslägenheter som finns i landet ägs av privata fastighetsägare.

Svart på vitt

Fastighetsägarna Sverige har flera gånger uppvaktat regeringen i frågan utan större framgång.

- Därför ville vi ha svart på vitt när det gäller stödet.

Revisionsfirman Ernst & Young fick i uppdrag att gå igenom de kommunala bostadsföretagens årsredovisningar för 2002.

Även juridisk expertis på Linklaters i London fick analysera materialet.

- De fann att stödet strider mot EU:s regler. Därför har vi via den europeiska fastighetsägareunionen, European Property Federation, anmält stödet till EU-kommissionen.

Enligt Ernst & Young uppgår det totala stödet till tolv miljarder kronor.

- Eller för att göra det ännu tydligare: cirka 190 kronor per kvadratmeter per år. Det kan jämföras med kostnaderna för fastighetsskötsel och uppvärmning som uppgår till cirka 150 kronor för motsvarande yta. De kommunala bolagen får ett ekonomiskt stöd som täcker en betydande del av de löpande förvaltningskostnaderna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om