Hyrorna kan höjas upp till 35 procent

Pitebo har lämnat in sitt yrkande till Hyresgästföreningen. Inför kommande förhandlingar vill det kommunala bostadsbolaget höja hyran i 179 lägenheter och den största höjningen är på över tvåtusen kronor.

När Allbolagen kom 2011 blev det en förändring för de kommunala bostadsbolagen. Den innebar att allmännyttan inte längre fick konkurrera med privata bolag på ojämlika villkor.

När Allbolagen kom 2011 blev det en förändring för de kommunala bostadsbolagen. Den innebar att allmännyttan inte längre fick konkurrera med privata bolag på ojämlika villkor.

Foto: Maria Johnasson

Piteå2020-05-03 19:00

Pitebo har bruksvärderat 179 lägenheter på Prästgårdsgatan 16 till 24 och Hyresgästföreningen har fått ta del av deras yrkande. Den 18 maj inleds förhandlingarna. Den högsta hyreshöjningen som det kommunala bostadsbolaget föreslår är 2132 kronor i månaden och den minsta ökningen ligger på 235 kronor.

– Det svåraste och största jobbet är gjort. Vi har tagit fram en värdering för varje enskild lägenhet. Det underlag som vi använt oss av har baserats på 80 stycken jämförbara lägenheter från privata hyresvärdar i centrala stan. Hyrorna som vi har jämfört våra med är förhandlade av Hyresgästföreningen och de privata hyresvärdarna följer hyreslagen, säger Pitebos vd Maria Sandström. 

Den största anledningen till en hyreshöjning är lägenheter som har fått nyrenoverade kök eller inglasade balkonger, men där en hyreshöjning släpat efter. Det kommunala bostadbolaget är i dagsläget inte beredd att sänka någon hyra i någon av de fem fastigheterna.

– Hyreshöjningen blir unik för varje enskild lägenhet. I 33 lägenheter har vi yrkat på en hyreshöjning på 1 501 kronor till 2 132 kronor i månaden. Men i de allra flesta lägenheter, 146 stycken, kommer hyreshöjningen att ligga mellan 235 kronor och 1 500 kronor i månaden, säger hon.

Vd:n berättar att de gått ut med ett brev till alla hyresgäster och beskrivit varför de gör den här typen av värdering.

– Vi inser att det här är höga höjningar och vi förstår att det kommer att skapa en oro och att det kommer att drabba våra hyresgäster. Därför är vi beredda att göra allt vi kan för att hjälpa till om en hyresgäst har ett behov av att flytta till en billigare lägenhet, säger Sandström.

Om inte Pitebo tar tag i den här frågan nu tror man med all sannolikhet att man måste riva en del av bostadsbeståndet inom en tioårsperiod.

– Pengarna som vi får in kommer att gå till att renovera hyreshus som har stora behov redan i dag. Det finns en allmän uppfattning om att det Pitebos överskott går tillbaka till kommunen. Men de tar inte ut en enda krona av oss, säger Maria Sandström. 

Kundserviceansvarige Niklas Öhman menar att förhandlingarna med Hyresgästföreningen som inleds om två veckor förmodligen kommer att fortsätta långt in på hösten.

– De nya hyrorna kommer tidigast att kunna fastställas i november, säger han

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!