Pitebos bruksvärdering drar ut på tiden

Pitebos bruksvärdering av 179 lägenheter i centrala stan skulle ha varit klar i höst. Men när förhandlingarna mellan Pitebo och Hyresgästföreningen strandade i maj, så beslutade Pitebo att gå vidare till Hyresnämnden.

Hyresgästerna ska känna sig trygga och hyrorna ska vara rätt och skäliga, säger Pitebos jurist Mikael Renqvist.

Hyresgästerna ska känna sig trygga och hyrorna ska vara rätt och skäliga, säger Pitebos jurist Mikael Renqvist.

Foto: Maria Johansson

Piteå2021-10-26 06:00

I april 2020 inledde Pitebo sin bruksvärdering för att man ville ta reda på om hyrorna var oskäliga och inte korrekt satta. Det kommunala bostadsbolaget kallade Hyresgästföreningen till förhandlingsbordet. Drygt ett år senare avslutades förhandlingen i oenighet och nu har Hyresnämnden i Umeå ärendet på sitt bord. 

– Då förhandlingarna strandade i vår gjorde vi en hänskjutning sedan tog det rätt lång tid att få in själva ansökan, för det var mycket underlag som skulle in. Vi skickade den i juni och först nu har vi fått besked att de har börjat jobba med vårt ärende, säger Maria Adlers, vd på det kommunala bostadsbolaget Pitebo.

Tanken och förhoppningen från det kommunala bostadsbolagets sida var att de skulle vara klara nu i höst. Men så blev det inte.

– Det är ett så pass stort ärende, många lägenheter och mycket information som ska kontrolleras, så det kommer helt klart att ta mycket längre tid än vad vi först trodde, säger hon.

Nu tittar de tillsammans med Hyresrådet hur de ska lägga upp det på ett klokt sätt.

–Vi har ännu inte gjort någon så kallad syn, där man tittar på den faktiska standarden av lägenheterna. Det kommer vi att börja med lite längre fram, säger Adlers.

Maria Adlers tycker att det är negativt att processen har dragit ut på tiden men att det har varit viktigt att får en ordentlig prövning av hyrorna.

– Vi tittar på hur man kan snabba på processen. Om vi till exempel kan sätta lägenheter som har liknande i standard i en grupp. Då behöver vi inte gå in och titta i varje lägenhet, utan bara ta ut några som får representera gruppen. Då behöver man inte heller gå in och störa varje enskild hyresgäst, säger hon.

Juristen Mikael Renqvist som tillträdde sin tjänst hos Pitebo i mars har förhoppningar om att allt ska vara klart under våren 2022.

– Jag vill att hyresgästerna ska få ett besked så snart som möjligt. Det finns ingen som vinner på att det här drar ut på tiden, säger han och fortsätter:

– Om det skulle visa sig att Hyresnämnden beslutar om extremt höga hyror, då får vi diskutera hur de ska införas. Vi kommer att ta det humana ansvar vi har som allmännytta mot de som är berörda, samtidigt som vi också vill vara tydliga med att hyrorna ska vara rätt och skäliga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!