Branschorganisationen Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen har träffats för att försöka komma överens om nya hyror för hyresgästerna som bor i bostäder ägda av BD fastigheter, Lindbäcks, Rawi och Skoogs. Marie Hjorth, förhandlingschef vid Hyresgästföreningen, anser att ett hyresyrkande på över tio procent är alldeles för högt.
– I delar av landet, inte överallt, har Fastighetsägarna gått ut med så här höga yrkanden. De avviker rätt rejält både mot hur det sett ut tidigare år men också om man jämför med allmännyttan, säger hon.
Pitebo och Lulebo, som är en del av allmännyttan, har ännu inte lämnat in sina yrkanden på hyreshöjningar. Men i andra delar av Norrland ligger allmännyttan betydligt lägre jämfört med de privata fastighetsägarna. Ett exempel är i Umeå där kommunala bostadsbolaget AB Bostaden yrkade på en hyreshöjning på 3,2 procent jämfört med Fastighetsägarna i Umeå som krävt en höjning på drygt tio procent.
– Man kan tycka att det är märkligt då yrkanden ser så olika ut på samma orter.
Den kommande hyresförhandlingen ska utgå från en så kallad "Trepartsöverenskommelse" som Fastighetsägarna, Sveriges Allmännytta och Hyresgästföreningen kommit överens om. Den innehåller olika parametrar som är lokala förhållanden som avgifter för el, värme, avfall, vatten och avlopp. Men också nationella faktorer som räntor, bruttonationalprodukten (BNP) samt inflation. Marie Hjorth berättar att parterna har olika tolkningar hur modellen ska användas.
– Det här gör det väldigt svårt att komma överens på rimliga nivåer. Förhandlingar har varit utdragna på flera orter i regionen.
Vad är ni är oense om?
– Det är framförallt hur vi ska se på ränteutvecklingen, men också helheten. Tar vi ränteutvecklingen och fastighetsunderhåll kan man inte välja att stapla de på varandra. Det är inte så vi har fått överenskommelsen beskrivit för oss.
Hur står sig hyresyrkanden på över tio procent rent historiskt?
– Det är anmärkningsvärda höga yrkanden. I exempelvis Boden har vi frånträtt förhandlingen, och det är väldigt ovanligt i årliga förhandlingar. Men när en förhandling pågått i fyra månader, och det bara har varit små förflyttningar, då ser vi inte möjligheten att komma överens.
Tror du att ni kommer att komma överens i Piteå?
– Vi går in förutsättningslöst, och jag hoppas verkligen att vi kommer överens.