Hyresgäst kritiserar bristande information

I tisdags löste brandlarmet ut i Stadstornet. Hyresgästen Stefan Larsson stannade kvar i sin lägenhet i väntan på brandkåren, han ställer sig nu kritisk till att Pitebo inte informerat hyresgästerna om vilka rutiner som gäller vid brand.

Kritisk. Stefan Larsson, hyresgäst i Stadstornet, ställer sig kritisk till den bristfälliga information Pitebo gått ut med gällande brandsäkerhetsrutinerna i byggnaden.

Kritisk. Stefan Larsson, hyresgäst i Stadstornet, ställer sig kritisk till den bristfälliga information Pitebo gått ut med gällande brandsäkerhetsrutinerna i byggnaden.

Foto: Frida Enberg

PITEÅ2017-07-27 21:05

Det var på tisdagskvällen brandlarmet i Stadstornet gick. Ett tjugotal boende tog sig ut ur byggnaden, en del valde att stanna kvar i sina lägenheter och vissa kände förmodligen inte ens till att brandlarmet hade gått. Stefan Larsson stannade kvar i sin lägenhet på elfte våningen.

– I samband med att vi var här på visning fick vi veta att vi ska stanna kvar i lägenheten om brandlarmet går, tills man blir hämtad av brandkåren, säger Stefan Larsson.

Varje lägenhet i Stadstornet fungerar som en egen brandcell, som stoppar mot brand i minst 60 minuter. Att han fick den informationen var förmodligen dock en tillfällighet, eftersom det 24 våningar höga Grenfell tower i London drabbats av en totalbrand bara ett par veckor tidigare.

– Det är inte så att vi fått någon specifik brandsäkerhetsinformation om hur vi ska agera vid brand, säger Stefan Larsson.

På tisdagskvällen hörde han ett avlägset pipande. Han gick då ut i trapphallen och noterade att larmenheten som sitter i taket lyste med vitt sken. Hissen som är avsedd för brandkåren var också förseglad, vilket den enbart ska vara när brandlarmet är aktiverat.

– Jag gick tillbaka in i lägenheten och ut på balkongen, då såg jag brandkåren där nere. Men brandmännen verkade inte så stressade så jag tänkte att det är säkert ingen fara, säger Stefan Larsson.

Han noterade också att hyresgäster började samlas nere på gatan.

– Alla kanske inte vet att vi ska stanna kvar i våra lägenheter. Jag vet inte hur bra informationen gått ut, det är ju jätteviktigt om något skulle hända, säger han.

– Det är inte sannolikt att det börjar brinna, men det måste ju finnas en plan. Jag har inte sett till någon plan. Larmet verkar fungera, men det hördes knappt, säger Stefan Larsson.

Sören Carlsson är förvaltningschef på Pitebo. Enligt vad han känner till har inte de boende i Stadstornet fått någon specifik information om vilka rutiner som gäller vid brand.

– Det vi sätter i alla hus är den lapp vi har utformat tillsammans med räddningstjänsten. Det står bland annat att man inte ska förvara saker i trapphuset och hur man rent allmänt ska agera vid brand, säger han.

Carlsson medger dock att Stadstornet är en speciell byggnad.

– Vi har ju fått direktiv från räddningstjänsten om att alla boende ska stanna kvar i sina lägenheter, det är ingen dum idé att gå ut med den informationen till hyresgästerna, säger han.

Sören Carlsson kan inte svara på vilka av hyresgästerna som muntligt informerats om brandsäkerhetsrutinerna.

– Det låter som en bra idé att gå ut med ett informationsblad, det gör det faktiskt, säger han.

I Stadstornet finns 60 lägenheter, varav i princip alla är uthyrda. Totalt bor det omkring 80 personer i den 16 våningar höga byggnaden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!