Det var efter att anhöriga och personal slagit larm om miljöproblemen i gruppboendet på Berggatan som lösningen till sist blev att brukarna fick flytta till en helt nybyggd fastighet på Berget. Hyresvärden är privata Part group och även om fastigheten är nyproduktion flaggade Tomas Backeström, enhetschef för stöd och omsorg, för att det inte behövde bli mycket dyrare eftersom de boende har rätt till bostadstillägg.
– Så det borde inte bli ett problem, sa Tomas Backeström till PT i april i fjol.
I augusti gick flyttlassen – och med facit i hand har flytten inneburit en kraftig fördyring för de boende.
Det är kommunen som hyr lägenheterna av den private hyresvärden, och sedan hyr den i sin tur ut dem till brukarna. Upplägget i sig innebär ingen merkostnad för brukarna, de betalar lika mycket som de ”vanliga” hyresgästerna i fastigheten för sina 35 kvadratmeter stora lägenheter.
Men i det tidigare boendet ingick internetuppkoppling och kabel-tv i hyran, vilket inte är fallet på Stadsön. Enligt regelverket kan man få upp till 96 procent av hyreskostanden i bostadstillägg för en hyra upp till 5 200 kronor, och om internet och kabel-tv ingår i hyran får det räknas in och täckas av bostadstillägget.
Men eftersom det inte ingår i hyran på Stadsön måste de boende själva bekosta internet och kabel-tv om de vill ha det, vilket resulterar i en extra månadskostnad på 350-450 kronor om man vill ha både och.
– Det har en person med låg sjukersättning eller pension inte råd med, konstaterar Mona Pettersson, som har en anhörig på boendet.
När hyresvärden dessutom vid årsskiftet höjde hyran med närmare 3 procent, från 4 886 kronor till 5 026 kronor, efter endast fyra månader blev det ytterligare en smäll för en redan tajt ekonomi.
– Hur kan man höja hyran i ett redan dyrt nybygge efter bara fyra månader? undrar Mona Pettersson, som också är kritisk till att de boende tvingades flytta in medan omfattande byggnationer fortfarande pågick, utan att få någon reducering av hyran.
Fick Mona Pettersson och hennes anhöriga välja, skulle de ha föredragit en plats på de gruppboenden som finns i Öjebyn.
– Jag skulle önska att beslutsfattarna kunde avsätta fler lägenheter i Linneparken och på Saxonfongatan. Det borde ju innebära samordningsfördelar inte minst vad gäller personalkostnader, säger hon.