Haveriet som slog ut både Postens och SJ:s datorer drabbade också samtliga 418 Systembutiker i Sverige. Av de finns 15 i Norrbotten och den i Piteå fick förstås problem. De som gått in på bolaget efter nyår har fått vandra mellan många helt tomma hyllor.
– Det är mest rödvin, öl och bag-in-boxar vi haft brist på, säger Lena Lundgren, säljare vid Systembolaget.
– Men kunderna har visat stor förståelse när vi förklarat varför hyllorna är tomma, säger Linda Rautio, också säljare vid butiken vid Storgatan.
Torka efter datakrasch
Per Clausén förklarar att systembutiken lägger likt alla andra systembutiker sina ordrar till leverantörerna i ett internetbaserat datasystem. Datakraschen som skapade torka i Piteåbutiken slog helt ut det systemet.
– Vilket vi beklagar. Det är alltid tråkigt när kunder drabbats, men idag ska vi fylla på varor igen eftersom datasystemet kom igång och vi kunde beställa, säger Per Clausén.
Systembutiken i Piteå har 16 anställda. Idag har butikschefen satt in extra personal för att klara jobbet att fylla på förråden och hyllorna.
Per Clausén säger att det är svårt att beräkna vilket tapp butiken gjort på grund av datahaveriet.
– Vi hade tjockt med folk både under jul och nyår. Efter helgerna blir det alltid mindre med folk, januari brukar vara en rätt vit månad, säger Lena Lundgren.
Fram till och med tredje kvartalet 2013 konsumerade norrbottningarna 12 134 liter systembolagsdrycker, en ökning med 1,1 procent jämfört med året innan. Det återstår nu att se hur riksdagens höjning av alkoholskatten påverkar konsumtionen. 1 januari år höjdes punktskatten på öl och vin med cirka sju procent, och punktskatten på sprit höjdes med en procent.
I kronor innebär det en ökning på ca 1,40 för en vanlig flaska vin (8,5–15 procent), cirka 40 öre för en halvlitersburk 5,3-procentig öl, och cirka 1,75 för en 40-procentig 70 cl flaska sprit. Skatten är satt utifrån alkoholstyrka per liter.