Rederiet AtoB@C shipping, med huvudkontor i Ystad, har beställt en serie energieffektiva torrlastfartyg med elhybridlösning. Investeringen landar på cirka 70 miljoner euro och det första fartyget kommer levereras 2023.
– De kommer att minska växthusgasutsläppen med nästan 50 procent per transporterad lastenhet jämfört med tidigare fartyg, säger affärsenhetsdirektören Frida Rowland som ursprungligen är från Piteå.
Det är varvet Chowgule and company private limited i Indien som kommer bygga fartygen. Rederiet och fartygskonstruktionsbyrån SMB naval architects har stått för designen. Energieffektivitet har varit en hög prioritet samt att kunna nyttja lastförmågan så effektivt som möjligt. Med hjälp av fartygens batteripaket, användning av el från land och elektrisk hybridteknik ska fartygen kunna drivas enbart av el i hamnar vid ankomst och avgång, vilket också medför en lägre bullernivå, berättar Frida Rowland.
– Fartygen kommer vara utrustade med batteri ombord och när de ligger i hamn kan de ansluta till landström.
AtoB@C shipping, som är helägt av finska ESL shipping Ltd och sedan tidigare opererar 35 fartyg, kommer att få sex nya skepp till sin flotta.
– Det här är banbrytande ur många perspektiv. Den flotta som finns i det här segmentet börjar bli gammal och det har byggts få nya smarta och miljövänliga fartyg i den här klassen. Att kunna erbjuda miljövänligare transporter inför framtiden känns fantastiskt, säger Frida Rowland.
Precis som AtoB@C shippings befintliga fartyg kommer de nya att trafikera längs kusterna i Bottenviken.
– Det är naturligtvis spännande och ett steg i rätt riktning mot den gröna omställningen, säger Ulrika Nilsson, vd för Piteå hamn.
Hon får medhåll av Lars Wikström, infrastrukturansvarig för hamnen.
– Hybridfartygen är en strålande idé. Det här pushar på den utveckling som vi redan tidigare har startat. Isbrytaren Vilja, Europas modernaste isbrytare med hybriddrift, har legat hos oss under förra vinterhalvåret och vi har kunnat tillgodose den kraft och energi som har krävts för uppdraget. Allting finns installerat. Vi ser med fördel på hybridfartygen som kommer, säger han och berättar att hamnen var tidig med att erbjuda landström.
– Piteå hamn var en av de första som drog fram kraften till kajändan. Det gjordes redan 2005. Vi gick i bräschen i Sverige med det.
Ulrika Nilsson anser att det är viktigt att Piteå hamns verksamhet utvecklas mot alltmer hållbara fartyg.
– Rent generellt så utgör hamnar en viktig del i transportkedjorna och måste ställa om. Vi måste erbjuda gröna transporter i vår del av transportkedjan och samtidigt vara konkurrenskraftiga, säger hon.
Hon menar att industrisatsningarna i norra Sverige påskyndar den gröna omställningen och att det i Piteå inom Haraholmens område finns en tydlig trend mot ökad hållbarhet kopplad till bland annat produktion av biobränslen, industriell tillverkning av husmoduler i trä och en utbyggd hamn som kan transportera större volymer gods på sjö och järnväg. Piteå hamn jobbar nu för en mer hållbar verksamhet på flera plan, berättar hon.
– Förutom landström så måste vi i samarbete med operatören ställa om hamnverksamheten när det gäller eldrift, automatisering och digitalisering för att kunna bli mer hållbara över tid. Vi har påbörjat det arbetet, säger Ulrika Nilsson.