Huvudskyddsombudet ser allvarligt på polisbristen

Polisförbundets huvudskyddsombud i Norrbotten ser allvarligt på situationen. "Medarbetarna känner sig otillräckliga", säger Jan Johansson.

Polisförbundet ser stora problem med bemanningen. Enligt huvudskyddsombudet Jan Johansson kan situationen leda till ohälsa för medarbetarna.

Polisförbundet ser stora problem med bemanningen. Enligt huvudskyddsombudet Jan Johansson kan situationen leda till ohälsa för medarbetarna.

Foto: Emil Lundberg / Arkiv

Piteå2020-08-07 09:00

Polisen är nere på minimibemanning och endast en patrull patrullerar Pite Älvdal. Piteå-Tidningen har skrivit om frustrerade bybor i Vidsel som upplever att polisen inte tar situationen på torget på allvar. Det handlar bland annat om bärplockare som bor i lägenheter trots förbud och kör avställda bilar.

– Men polisen har inga resurser. De kan inte göra något. Det finns bara en polispatrull, sade Vidselbon Benny Norman besviket till PT.

Peter Lundmark, chef för lokalpolisområde Pite älvdal, bekräftade polisbristen men uppgav att man försöker prioritera Vidsel eftersom många är oroliga.

– Men samtidigt har vi haft ganska mycket inbrott på andra orter som vi också måste bevaka. Utöver det har vi vardagen där det kommer in mycket jobb både ordningsmässigt och utredningsmässigt som också måste prioriteras. Det är svårt att vara överallt, säger Peter Lundmark.

Huvudskyddsombudet Jan Johansson upplever att poliserna tycker det är jobbigt att inte kunna hjälpa till i den utsträckning som behövs – framför allt nu under sommaren när bemanningen är som lägst.

– Alla som jobbar gör ett fantastiskt jobb efter förutsättningarna och det är inte vi anställda som väljer att ha den här situationen. Vi är överens med arbetsgivaren i Nord om att vi vill ha ytterligare resurser och bättre bemanning. Problemet är att allt fokus hamnar på de nationella styrkorna, säger Jan Johansson.

Han tycker att landsbygden glömts bort och vill se en utveckling där man utbildar poliser till jobb utanför storstäderna.

– Frågan är när stadsmakten ska jobba för glesbygden också. Allt fokus är på problemområden. Resten har man egentligen släppt, säger Jan Johansson.

– Att inte politikerna här uppe trycker på hårdare förstår jag inte. Jag tycker de är flata. 

Att utredningar läggs på hög på grund av polisbrist är ingen nyhet för Jan Johansson.

– Ingen vill ha det så här. Ärenden blir lidande. Målsägande blir lidande. En annan viktig del i polisens arbete är att förebygga brott. Vilka förutsättningar finns det för det när vi är så få?

– Cheferna försöker trolla med knäna och fixa fram personer och resurser. Poliser sliter hårt och jobbar mycket övertid. Till slut hamnar man i ohälsa.

Tyvärr upplever han att läget blivit ”normaliserat”.

– Både hos oss och även bland allmänheten. De tycker synd om oss. De vill inte ringa och belasta oss i onödan. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!