Huspriserna står sig i Piteå – bostadsrätterna rasar

Ett sätt att mäta bostadsmarknadens ”temperatur” är den så kallade budeffekten, som är skillnaden mellan utgångspriset och det som bostaden sedan säljs för.

Trots alla negativa signaler så står sig huspriserna i Piteå medan bostadsrättspriserna rasar. (Arkivbild)

Trots alla negativa signaler så står sig huspriserna i Piteå medan bostadsrättspriserna rasar. (Arkivbild)

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Piteå2022-09-18 17:10

Med stigande inflation, ökande boräntor och skenande energipriserna har bostadspriserna pressats nedåt i hela landet. Trots alla negativa signaler så står sig huspriserna i Piteå medan bostadsrättspriserna rasar. 

Svensk Mäklarstatistik har undersökt detta på bostadsrätter och villor i länet samt Luleå och Piteå kommun. Budeffekten i hela landet har, precis som priserna, backat från första kvartalet till nu. För länets del har skillnaden på villor gått från 10 procent under kvartal ett till att nu vara nere i sex procent. 

För bostadsrätterna har den minskat från 13 procent till fem under motsvarande kvartal. Länets siffror för kvartal tre är högre än rikssnittet som nu ligger på två procent för bostadsrätter och tre för villor.

För drygt ett år sedan blev slutpriserna 14–15 procent högre än utgångspriserna i de undersökta kommunerna. I Piteå fick man i snitt betala 275 000 kronor mer än utgångspris.

I Piteå har faktiskt skillnaden ökat mellan kvartal två till kvartal tre, och är nu 10 procent, vilket betyder att priset ökar med 170 000 kronor i snitt, säger Hans Flink på Svensk mäklarstatistik. 

Budeffekten på bostadsrätter i Piteå har haft störst variation och gått från 22 procent under kvartal ett till nuvarande två procent. Den låga budeffekten medför att slutpriset hamnar väldigt nära utgångspriset. När budeffekten var som högst fick man räkna med att slutpriset hamnade cirka 200 000 kronor över utgångspriset i Piteå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!