Husägare anser att planen inte följs

Kommunen frångår detaljplanen. Det hävdar fastighetsägare på det nya bostadsområdet ute på Långskatan. De upplever sig ha blivit lurade när de köpte tomt i området.

Inte släppt. Kommunen tillbakavisar att den släppt på tyglarna för att kunna sälja bort samtliga tomter på det nya bostadsområdet på Långskatan.

Inte släppt. Kommunen tillbakavisar att den släppt på tyglarna för att kunna sälja bort samtliga tomter på det nya bostadsområdet på Långskatan.

Foto: Joel Gustafsson

PITEÅ2016-10-14 20:30

I juli 2010 antog Piteå kommun detaljplanen för det som kallas ”del av Öjebyn 33:68, Långskatan inom stadsdelen Ankarskatan.”

Detaljplanen omfattar bland annat planbeskrivning och plankarta över området.

I planen konstateras att en viktig kvalitet i området är havsutsikten. Plankartan visar också tydligt vilka tomter som får bebyggas i mer än ett plan.

Och det är detta som fått ett stort antal fastighetsägare att nu reagera.

– Jag förstår helt enkelt inte hur kommunen kan frångå detaljplanen, säger Lennart Lundstedt, en av fastighetsägarna i området.

– Det framgår ju klart att suterränghus och en och en halvplanshus ska byggas längst bak och längs kanterna. Inte i mitten så de skymmer utsikten.

Irritationen över kommunens, som de anser, släpphänta agerande har växt.

– Så är det, men jag vill betona att det är ju inte mot de som bygger hus som skymmer utsikten som gör fel. Det är ju kommunen som ger bygglov utan att se vad detaljplanen anger, säger Lennart Lundstedt.

Han och ytterligare några fastighetsägare i området har haft träff med kommunala representanter i ärendet.

– Vi har ifrågasatt en del sockelhöjder i området, men några svar har vi inte fått. Det känns som att de bara rycker på axlarna och säger "oj, då".

De säger sig vidare få en känsla av att kommunen medvetet släppt tyglarna för området.

– Vi vet alla att den hade svårt att bli av med de här tomterna från början. Att tumma på regelverket har kanske fått fart på försäljningen. Vad vet vi, säger Lennart Lundstedt.

De känner sig i alla händelser smått lurade på konfekten.

– Förutsättningarna har definitivt förändrats från det att vi köpte och byggde, säger Lundstedt.

På samma sätt resonerar ytterligare en fastighetsägare som inte vill framträda med namn.

– Jag tror inte kommunen förstår det här riktigt. En stor anledning till att vi bestämde oss för att köpa tomt här var ju hur området var planlagt. Både utifrån plankartan och själva plantexten. Vi trodde i vår enfald att en detaljplan ska följas.

– Vi gör den kanske största satsning man gör när man ska bygga nytt. En investering för flera miljoner. Sen liksom. Hoppsan.

Att flytta är inget alternativ.

– Vem vill köpa ett hus där du kanske har en gigantisk vägg i blickfånget?

Lennart Lundstedt håller med.

– Visst får man väl räkna med att det kommer hus framför ens eget, men här har kommunen släppt alla bromsar.

Detaljplan

En detaljplan består av en plankarta med tillhörande planbestämmelser och en planbeskrivning.

Plankartan skall visa för vilket område detaljplanen gäller. Det skall även framgå hur planområdet delas upp för olika ändamål, till exempel för bostäder, handel eller industri och vilka bestämmelser som gäller för de olika delområdena.

I plankartan anges bland annat, gränser, användning av mark, begränsningar av markens bebyggande, bebyggelsens placering, utformning och utförande.

I planbeskrivningen kan mycket detaljerade uppgifter finnas, som beskriver i detalj hur byggnadsverket skall gestaltas. Ibland bifogas även ritningar och illustrationer från privata arkitektkontor.

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!