Hus på Svartudden kan bli byggnadsminnen

Inte bara anrika byggnader med flera hundra år på nacken kan förklaras som byggnadsminne. En privatperson från Piteå vill att 15 atriumhus på Svartudden ska få det starka skyddet och länsstyrelsen har påbörjat en utredning.

Atriumhusen på Blåbärsstigen elva till 25 på Svartudden kan förklaras som byggnadsminnen. Länsstyrelsen har skickat ut ett brev till alla boende och förklarat att man utreder frågan.

Atriumhusen på Blåbärsstigen elva till 25 på Svartudden kan förklaras som byggnadsminnen. Länsstyrelsen har skickat ut ett brev till alla boende och förklarat att man utreder frågan.

Foto: Sanna Eriksson

PITEÅ2009-09-25 06:00
Privatpersonen, som lämnade in ansökan i november 2008, vill vara helt anonym i sammanhanget och hänvisar PT till länsstyrelsens handläggare - byggnadsantikvarie Agneta Rehnberg.
- Frågan är väckt, men vi har långa handläggningstider och har precis bara börjat utreda ärendet. I värsta fall kan det ta flera år, säger Rehnberg.
Atriumhus är en typ av småhus som i grupp är sammankopplade och invändigt rumsdisponerade så att varje hus får en kringbyggd mindre gård eller uteplats - ett atrium. Hustypen skapades av den tyska Bauhausskolan på 1920-talet.
Husen på Svartudden är arkitektritade och uppfördes 1968, de var då gråmålade och tanken var att de skulle smälta in i bergen bakom.
Agneta Rehnberg menar att även modernare hus i allt större utsträckning får byggnadsminnesstatus runt om i landet. Det vanligaste i dag är också att just privatpersoner vänder sig till länsstyrelsen med en förfrågan.
Flera av husen på Svartudden är dock renoverade och boende som PT pratat med är kritiska till förslaget om byggnadsminnesmärkning och undrar vad det får för effekter.
Ett byggnadsminne anses vara en ovärderlig del av vårt kulturarv och varje objekt har särskilda skyddsbestämmelser.
Reparationer ska göras i samråd med antikvariska experter och kräver tillstånd från länsstyrelsen. Det finns dock möjlighet att söka bidrag för till exempel restaurering,
FAKTA Byggnadsminne
En byggnad som enligt kulturminneslagen anses "synnerligen märklig genom sitt kulturhistoriska värde eller som ingår i ett kulturhistoriskt synnerligen märkligt bebyggelseom-råde".
Ett byggnadsminne har det starkaste skyddet en kulturhistoriskt värdefull byggnad kan få i Sverige.
Även andra anläggningar med kulturhistoriskt värde, till exempel parker och trädgårdar, kan få skyddet.
Piteå kommun har i dag tre byggnadsminnen: rådhuset, Sikfors kraftstation och Jävre turiststation. Det finns också ett statligt byggnadsminne i form av Järnvägsbron i Sikfors.
I länet finns totalt ett 30-tal byggnadsminnen, vilket är det lägsta antalet i landet. I Västerbotten finns exempelvis 75 och på Gotland nästan 200.
Källa: Piteå kommun/länsstyrelsen i Norrbotten
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om