Hur mår du, same – och hur lever du?

Umeå universitet gör just nu en stor hälsoundersökning bland 10 000 samer på uppdrag av Sametinget. Thomas Steggo är stolt över sitt ursprung och deltar för att han tycker det är viktigt.

Thomas Steggo i Roknäs är något av lokalkändis som styrkelyftare, musiker med mera men vad få vet är att han också har samiskt ursprung, något han dessutom är mycket stolt över.

Thomas Steggo i Roknäs är något av lokalkändis som styrkelyftare, musiker med mera men vad få vet är att han också har samiskt ursprung, något han dessutom är mycket stolt över.

Foto: Jens Ökvist / Frilans

Piteå2021-03-28 20:00
undefined
Av samiskt ursprung och med kulturen och historien i generna tycker Thomas Steggo att det är självklart att delta i hälsoundersökningen.

Thomas Steggo har sina rötter i Ståkke sameby i Arjeplogs kommun. Han berättar att han är den av bröderna som visat mest intresse för att aktivt delta i renskötseln och att han på grund av det fått överta sin fars renar.

Han är stolt över sitt ursprung och har en stark samisk identitet, trots att han till vardags lever vanligt "Svenssonliv" med fru och barn i Roknäs och arbete som cementgjutare vid Prefabmästarna i Öjebyn.

undefined
Den stora hälsoundersökningen "Samisk hälsa på lika villkor" tar upp en mängd saker, bland annat om man är renägare eller inte. Detta för att kunna jämföra skillnader mellan grupperna. (Arkivbild)

– Men jag deltar aktivt i renskötseln, det är det roligaste jag vet nästan, och har starka band till samebyn och den samiska kulturen, säger Thomas Steggo.

Han tycker det är självklart att delta i den stora hälsoundersökningen som Umeå universitet utför på uppdrag av Sametinget.

– Det är ju jätteviktigt att få det här på pränt för att sen kunna använda det politiskt för att göra det bättre, med bättre sjuk- och hälsovård, för oss samer.

undefined
Mer än 80 olika frågor ställs i enkäten, det handlar om allt från ren medicinsk och psykisk hälsa till alkoholkonsumtion, relationer och våld/hot.

Thomas Steggo nämner som exempel uppgifter om att alkohol- och drogmissbruk är utbrett, att den psykiska ohälsan är större och självmorden vanligare bland samer än bland befolkningen i gemen, är det så behöver det komma på pränt och kunna användas för att förbättra hälso- och sjukvården, menar han. Även ifall det finns ökad benägenhet för medicinska sjukdomar.

Många av frågorna i undersökningen handlar också om bemötande, kränkningar och diskriminering.

Själv säger sig Thomas Steggo aldrig ha blivit utsatt för någon särbehandling på det viset, men vardagsrasismen och fördomarna har funnits med genom hela livet.

– I skolan blev jag mobbad för att jag ansågs annorlunda, jag var ju en "lappdjävel", säger han.

undefined
Samisk hälsa på lika villkor. Är det så eller finns det skillnader i bemötande och vård? Det vill Sametinget ta reda på och har frågat 10 000 personer mellan 18 och 84. Thomas Steggo är en av dem.

Steggo hoppas att den stora hälsoundersökningen nu ska bidra till att livsvillkoren förbättras för samer i gemen. Och att kunskapen om samernas liv och villkor blir mer allmänt känt.

– Trots att det här ligger så nära både i tid och var det hänt, får ju barnen inte lära sig något om samekulturen och historien, säger han och påpekar att vi vet mer om kungar och presidenter världen över än om vår ursprungsbefolknings närliggande historia.

undefined
Umeå universitet gör den stora hälsoundersökningen på uppdrag av Sametinget och i samarbete med SCB. Cirka 10 000 personer mellan 18 och 84 år har fått möjlighet att svara.

Och i en förlängning kommer det analyserade resultatet av undersökningen att ligga till grund för politiska ställningstaganden och arbete i syfte att uppfylla "det samiska urfolkets rätt till bästa möjliga fysiska och psykiska hälsa", som det uttrycks i förorden till undersökningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!